Semestra i Sverige i sommar – familjevänliga tips

Upplev den svenska sommaren och res bekvämt med SJs tåg till Sveriges alla smultronställen. Strandhäng, naturnjut och citysemestra – här är flera tips på familjevänliga aktiviteter och utflyktsmål för en minnesvärd semester.

Att ta tåget på semestern är både smidigt, snällt mot miljön och ett äventyr i sig. Som familj får ni mer tid till att prata, skratta och umgås – samtidigt som ni reser klimatsmart. Många barn tycker dessutom att det är både roligt och spännande att åka tåg, låt därför sommarens semester börja redan när ni kliver ombord.

Strand och bad
Att bygga sandslott och bada hör sommaren till! Ni behöver inte åka utomlands för att känna sand mellan tårna och njuta av varma havsbrisar – även Sverige erbjuder långgrunda och barnvänliga sandstränder.

Ta tåget till Halländska Falkenberg för salta bad på populära Skrea Strand. Eller res till pittoreska Skanör i Skåne, där den vita sandstranden pryds av färgglada badhytter. Ett hett tips för snorkelfantasten är Kosterhavets nationalpark i Strömstad, som bjuder på ett av Sveriges vackraste undervattenslandskap.

Skulle vädret svika finns mängder av roliga äventyrsbad – för både stora och små! Hoppa på tåget till Västerås för ett besök på actionbadet Kokpunkten. Med egendesignade attraktioner förlagt över åtta våningar i det gamla ångkraftverket kommer ni garanterat få en oförglömlig upplevelse.

Malmö är ett himmelrike för barnfamiljer som älskar temalekparker. Foto: SJ.

 

Känn storstadspulsen 
Åk på en barnvänlig weekend till Sveriges tredje största stad Malmö. Häng på den långa Ribersborgsstranden med utsikt över Öresundsbron, strosa på Möllan, ta in kulturlivet på Malmö Sommarscen och besök Folkets park – världens äldsta folkpark. På tal om parker är Malmö ett riktigt himmelrike för barnfamiljer som älskar parklek. Staden har nämligen ett tjugotal temalekparker. Afrikaparken med elefant och giraff, Barbapappas värld och Sagolekparken som är inspirerad av körsbärsdalen i Bröderna Lejonhjärta är bara några av alla lekfulla parker som Malmö bjuder på.

När ni ändå är ett stenkast från Danmark är det nästan ett måste att hoppa på tåget och åka över till Köpenhamn. Åk fartfyllda karuseller på Tivoli, spana in den kända statyn Den lille Havfrue och ät klassiska smørrebrød på Schønnemann’s (Hauser Plads 16) som är en av stadens äldsta smørrebrødsrestauranger. Köpenhamn gör sällan någon besviken!

På SJ Regional åker barn kostnadsfritt. Foto: SJ.

 

Vildmark och äventyr
För den mer våghalsiga familjen som älskar nervkittlande aktiviteter och att hänga ute i naturen är Höga Kusten det givna semestervalet. Här kan ni vandra längs med kuststräckan och njuta av pampiga vyer. Den riktigt modiga kan bergsklättra på Skulebergets 250 meter höga bergvägg under maximal säkerhet. Höga Kusten har även en egen äventyrspark med sex höghöjdsbanor i olika svårighetsgrader, paintball, femkamp och mycket mer. Adrenalinkickar utlovas!

Familjeerbjudande
Du som reser med en vuxen- eller pensionärsbiljett i 2 klass får ta med dig upp till två medföljande barn som endast betalar 15% av vuxenpriset. Erbjudandet gäller för barn som är till och med 15 år på SJ Snabbtåg och SJ InterCity. På SJ Regional åker barnen med kostnadsfritt, alternativt betalar 5 kronor i bokningsavgift för platsreservation. Läs mer om hur det är att åka tåg med barn och boka resan här.

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

SJ