Så viktig är den hållbara mobiliteten för vårt framtida resande

TOYOTA. Människor kommer aldrig att vilja sluta resa, slår experterna fast i programserien ”Beyond Zero”. Men hur kan man göra det på ett mer hållbart sätt? Där finns det redan flera alternativ.
– Vi erbjuder redan flera smarta mobilitetstjänster, säger Fanny Hellgren, informationschef på Toyota.

Drömmen om att resa – och att resa mer hållbart – avhandlas i ett nytt avsnitt av Toyotas programserie ”Beyond Zero”, där experter inom en rad ämnen diskuterar framtidens mobilitet.

Att resandet är en vital del i många människors liv, slår psykologen Björn Hedensjö fast.

– När vi reser så ”rebootar” vi hjärnan, vi får nya perspektiv på livet och kan uppleva nya kulturer, säger han och får medhåll av Lotta Sand, verksamhetschef på Travel Education Centre (TEC):

– Vi lever i en globaliserad värld, där vi ska vara världsmedborgare och en del i ett större sammanhang. Då är det kontraproduktivt att inte resa. Det enda som historiskt har påverkat resandet är naturkatastrofer och när världsekonomin går dåligt, konstaterar hon.

”Många vill att resandet ska bli mer hållbart”
De är således överens om att resandet kommer att fortsätta. För många har dock saker som klimatångest och flygskam kommit i vägen för den härliga upplevelsen att vidga sina vyer. Enligt en SIFO-undersökning tror endast en av tio svenskar att de kommer resa mer utomlands de kommande fem åren, jämfört med hur de reste innan pandemin.

Var tredje tror att de kommer resa mindre utomlands, och 46 procent tror att de kommer resa lika mycket. Främsta anledningarna är att man hellre vill resa inom Sveriges gränser och lämna ett mindre klimatavtryck.

Där ser Lotta Sand att företagen har ett stort ansvar när det gäller att främja framtidens hållbara resor.

– Kunderna har idag stora förväntningar på företag, att de ska skapa möjligheter för att välja andra resesätt. Många vill att resandet ska bli mer hållbart och då måste vi ena krafterna och ta ett gemensamt ansvar, för alternativet – att sitta hemma på kammaren och aldrig få komma i väg – det säger många ”aldrig i livet” till.

Mer effektivt resesätt än att äga en bil
På Toyota har man redan kommit långt i att erbjuda mer hållbara resor i samhället. Delningstjänsten KINTO Share har i nuläget över 36 000 registrerade användare bara i Sverige. Där kan medlemmarna bland annat köra den vätgasdrivna Toyota Mirai, vars utsläpp endast består av vatten. Alla bilarna går att hyra efter behov, i bara några timmar eller i månader. Ett långt mer effektivt sätt att ha bil än att ha den stående hemma på uppfarten när den inte används.

– Genom KINTO Share kan flera människor utnyttja samma resurs under ett och samma dygn. En privatbil används i snitt bara fem procent av tiden, men i en bilpool har bilarna en nyttjandegrad på över 30 procent, berättar Fanny Hellgren.

Testa KINTO Share du också. Läs mer här!

KINTO Share är långt ifrån den enda satsningen på hållbar mobilitet som Toyota utvecklar. Under 2022 lanseras den helelektriska SUV:en ​​bZ4X. Fanny Hellgren berättar också att vätgasdrivna tåg håller på att utvecklas och att tekniken i dem är samma som i Toyotas vätgasdrivna fordon. I framtiden kan det alltså bli möjligt att ta sig ända ner på kontinenten i ett tåg som endast släpper ut vatten.

– Kollektivtrafiken är viktig, den ska vara hållbar och underlätta för folk att röra på sig. KINTO kan dock integrera och ta vid där kollektivtrafiken inte räcker till och då erbjuda olika delningstjänster. Redan nu har vi inom KINTO flera tjänster som man kan använda både när man reser längre, eller vid kortare affärsmöten.

Läs mer om Toyotas vision ”Beyond Zero” och hållbara mobilitetslösningar här!

AdvertisementDen här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Toyota