Så kommer synen på bilägande att förändras i framtiden

TOYOTA Olika fordon för varje resa, med rätt bränsle för stunden. Genom mobilitetstjänster går det att dela fordon – och spara pengar samtidigt som miljöpåverkan minskar. ”Vi vill få folk att testa och känna hur smidigt det är”, säger Erik Gustafsson på Toyota om framtidens mobilitet.

Under parollen ”Beyond Zero” ska Toyota gå från att vara en biltillverkare till en komplett leverantör av mobilitet. Att hitta smarta mobilitetslösningar med avancerad teknik, som hjälper invånarna att ta sig runt i framtidens städer oavsett behov, är företagets målsättning.

I programserien med samma namn intervjuar programledarna Hanna och Emil Persson en rad experter om hur framtidens mobilitet kan komma att se ut. Erik Gustafsson på Toyota tror att vi kommer röra oss bort från att äga en egen bil, till att istället anpassa oss efter vad som behövs för stunden.

”Vi kommer ha behov av alla typer av fordon. Vi kommer att resa mer och måste kunna välja ett fordon som passar bäst för den specifika resa vi ska göra idag eller imorgon. Det handlar inte om att ha fem olika fordon hemma. Nere på stan kan man ha ett litet eldrivet fordon där man bara får plats själv. Vi kommer inte vara fastlåsta vid en produkt utan kan välja ett specifikt fordon genom en delningstjänst.”

Orsakerna bakom förändringen

Den ökande urbaniseringen, där fler flyttar till storstäder, gör det svårare och dyrare för enskilda individer att äga en egen bil. Mobilitetslösningar som passar alla ska därför finnas var man än tänker resa.

Utmaningen som panelen i programmet ser, är att folk ska komma över tröskeln det innebär att gå från ägande till delande. En viktig del är att få folk att ta första steget och testa de nya tjänsterna, menar författaren och psykologen Björn Hedensjö. ”Vi behöver omdefiniera frihet. När vi väl har smakat på friheten är det svårt att ge upp den. Därför handlar det om att få folk att testa en delningstjänst, så att de tänker: Gud vad skönt och fritt det är att slippa service och tänka på besiktningen”, säger han.

Delningstjänsten växer kraftigt
Att få folk att inse fördelarna är en del av Toyotas arbete med ”Beyond Zero”. Tjänsten KINTO Share, där man kan hyra bilar efter behov, lanserades under 2020 och har redan över 17 000 kunder i Stockholm, Göteborg och Malmö. ”Vi vill få folk att testa och känna hur smidigt det är. Om man går över till KINTO slipper man till exempel ha en garageplats, och dåligt samvete över en bil som mestadels står oanvänd. Alla kan ta små steg och vi kommer inte att sluta leverera enskilda bilar.”

”Vissa vill inte äga en bil och andra vill absolut göra det. Utvecklingen går i olika tempo beroende på var man bor och ens levnadssituation.”

Läs mer om Toyotas satsning ”Beyond Zero” och KINTO Share här!

Se hela diskussionen om delningstjänsterna här:

Advertisement


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Toyota