Så kommer sättet du jobbpendlar förändras i framtiden

TOYOTA Enkla omställningar som både ger sociala, ekonomiska och miljörelaterade fördelar. Så ser framtidens jobbpendling ut enligt experterna i Toyotas programserie ”Beyond Zero”. – Vi tror jättemycket på den här lösningen, säger Johan Lundblad, Mobilitetschef på Toyota Sweden AB.

Hoppar du in själv i bilen varje morgon och kör iväg mot jobbet, samtidigt som grannen gör samma sak? Då är du inte ensam. Men i framtiden kommer vi att vänja oss vid mer praktiska lösningar som samtidigt kommer göra stor nytta i samhället. Det tror i alla fall expertpanelen i Toyotas programserie ”Beyond Zero”. Där berättar företaget mer om hur de ska gå från att endast vara en biltillverkare, till en komplett leverantör av mobilitetslösningar för alla tillfällen.

– Samåkning kommer att bli en kärna i detta, säger Johan Lundblad.

”Bara logiskt att de hämtar upp varandra”
Han lyfter den dagliga pendlingen till jobbet som ett lysande exempel. För många företag finns det ett stort intresse för en samåkningslösning eftersom de har egna hållbarhetsagendor. När personer, som i vanliga fall inte skulle träffas, får socialisera under pendlingen så kan även sammanhållningen på företaget stärkas.

– Vi vill få de på finansavdelningen att lära känna de på marknadsavdelningen, för de kanske inte pratar så mycket annars. Om de bor grannar är det bara logiskt att de också hämtar upp varandra. Samåkning skulle innebära färre köer i rusningstrafiken, mindre utsläpp och en ekonomisk besparing för individen. Men att få folk att inse fördelarna och bryta existerande mönster är en stor utmaning, enligt beteendeforskaren Nurit Nobel.

– Varför använder folk inte delningstjänster idag? Det kan handla om förlust-aversion, att man är rädd för att tappa något, vilket är en mänsklig tendens. Vi förstår fördelarna långsiktigt men vill ha det skönt för stunden. Förändring är skrämmande och vi vill att saker ska vara som vi är vana vid, säger hon.

Bildelningstjänsten som blir allt mer populär
Toyotas lösning är att låta fler prova på fördelarna med delningstjänster på ett konkret och enkelt sätt. Bildelningstjänsten KINTO Share har redan 17 000 kunder i Stockholm, Göteborg och Malmö – och kommer snart att spridas till fler städer.

– Vi kommer inte att överge försäljning och leasing av bilar, och vissa kunder kommer att behöva två bilar för att klara familje- och yrkeslivet. Men tack vare bildelningstjänster kan de kanske klara sig med två mindre bilar i vardagen, och låna en större bil från KINTO när de ska till fjällen någon gång om året, säger Johan Lundblad.

Läs mer om KINTO Share här!

Se hela avsnittet av ”Beyond Zero” här:

Advertisement


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Toyota