Så förbereder du bilen för hemestern

Bilsemester på hemmaplan spås bli sommarens stora trend. Fullpackad bil, glada barn och långgrunda stränder i motljus är det som lockar. Men är du säker på att bilen är redo för äventyret?

Hemester, när vi väljer att semestra på hemmaplan, är trendigare än någonsin. Så packa in familjen i bilen och gör som alla andra, upptäck de fantastiska smultronställen vi har i vårt avlånga land. Men innan du packar bilen full bör du gå igenom bilen, helst boka en service. Är den redo för alla mil på vägen och har du en plan för vad du gör om ni blir ståendes i vägrenen? Har du tecknat nödvändiga försäkringar för att färdas tryggt i sommar?

Så förbereder du bilen
Fredrik Levin hos Bilservice HKV i Limhamn, en av Autoexpertens verkstäder, berättar att det kan vara bra att se över sin bil innan man ger sig ut på vägarna.
– Gå igenom belysningen så alla lampor fungerar, se över däckens skick så du inte ser några torrsprickor, kolla torkarbladen och motoroljan samt fyll på spolarvätska. Glöm heller inte att rengöra bilens rutor både in- och utvändigt, det är galet irriterande om det finns smuts som stör i synfältet, säger han.
För att vara trygg på vägen är det bra att ha servat bilen innan avfärd. Gör gärna en extra koll av AC-systemet så att allt fungerar som det ska. Ingen blir på gott humör i en kokhet bil.
– Följer man biltillverkarens serviceprogram, vilket vi på Autoexperten gör, så brukar inga större problem uppdagas. Men det kan vara klokt att boka en AC-service hos oss för att se till att AC:n har bra verkningsgrad. Är du det minsta osäker på om bilen är redo för långkörning så är det väl investerade kronor att boka en genomgång hos oss. Vi utför alla typer av servicejobb, påtalar eventuella brister och kan hjälpa till att göra en bedömning om det behöver åtgärdas innan semestern eller om det går bra att ta det senare, berättar Fredrik.

Bilservice viktig livförsäkring
Enligt Fredrik är det vanligt att underhållet av bilen glöms bort inför längre bilresor.
– Många kör med dåliga däck, framför allt odubbade vinterdäck på sommaren. Så lastar de bilen tungt vilket ökar påfrestningen på däcken ytterligare och gör så att de slits mycket. Det leder till att bilen blir ostabil. Kombinationen tungt lastad bil och dåliga däck gör dessutom att bromssträckan blir längre, vilket många glömmer bort.
För att skapa bästa förutsättningarna för en lyckad, trygg och säker bilsemester i sommar utan tråkiga överraskningar är det därför viktigt att lägga lite extra tid och omsorg på bilen.
– Packa säkert. Tunga saker ska ligga lågt och så nära centrum på bilen som möjligt, lätta saker placeras på toppen eller i takbox. Det är också bra att ha med en reservnyckel till bilen. Då finns det en plan B om ni råkar låsa in nyckeln eller om batteriet till nyckeln tar slut, tipsar Fredrik.

 


Foto: Getty Images/iStock

Smarta försäkringar skapar trygghet
Utöver barnens alla badleksaker och underhållning på vägen så kan det vara bra att ha med sig vissa detaljer även för bilens bästa.
– En ficklampa är alltid bra, om ni blir stående i mörkret någonstans eller behöver kolla något under bilen. Se till att det finns luft i reservhjulet och att du har med dig verktyg för att kunna byta hjul om du inte har tecknat Däckförsäkring. Kontrollera också bäst före-datumet på din ”däcktätningssats”, då hållbarheten för dem är cirka 5 år. Ett första hjälpen-kit är bra att ha i bilen, en liten brandsläckare liksom en extra filt. Bilen blir snabbt kall om den står stilla med motorn avslagen mitt i natten, tipsar Fredrik.

Skulle oturen vara framme och något händer med bilen, är det skönt att veta vart ni ska höra av er. Se över att ni har rätt försäkringar innan ni ger er ut på vägarna. Autoexperten erbjuder flera försäkringar som ökar tryggheten; Däckförsäkringen lagar punka eller byter däck åt er så ni lugnt kan fortsätta er färd, Självriskhjälpen betalar eventuell självrisk vid maskinskada, brand eller stöld och Assistansförsäkringen ger hjälp dygnet runt, året runt med bärgning eller assistans.
– Det är en stor trygghet. Skulle något hända är det bara att ringa så får ni hjälp direkt, dygnet runt. För den som lämnar in sin bil på service hos Autoexperten ingår en 12 månaders fri assistansförsäkring i servicepriset. Den kan kunden nyttja när som helst, vid alla sorters problem med bilen, helt utan självrisk, säger Fredrik.

Så gör du bilen redo för resan

→ Lämna in bilen på en service. Då kan du vara trygg med att allt fungerar som det ska på bilen. Få en kostnadsfri offert på service här.
→ Teckna försäkringar. Teckna Självriskhjälpen och Däckförsäkring hos din Autoexperten bilverkstad. Med Autoexpertens Däckförsäkring, Självriskhjälpen och Assistansförsäkring kan ni känna er trygga hela semestern. Vår Assistansförsäkring ingår när du servar din bil hos oss. Läs mer om våra försäkringar här. Ha viktiga telefonnummer lättillgängligt i bilen eller telefonen.
→ Gå igenom bilen. Se över lampor, torkarblad, olja och spolarvätska. Släng ett extra öga på däcken så det inte är några torrsprickor eller att de är ojämnt slitna.
→ Glöm inte bilens saker. Se till att reservdäcket har luft i sig och du har med verktyg för att byta däck om oturen är framme. Brandsläckare, första hjälpen-kit och extra bilnyckel är bra att ha med.
→ Packa rätt och säkert. Tunga saker i botten och lätta saker på toppen eller i takboxen.
→ Om oturen är framme. Skulle problem ändå uppstå så kan ni känna er trygga med att Autoexperten finns tillhands i hela Sverige med sina 400 verkstäder.


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Autoexperten

Läs mer