Piteå Summer Games med blicken mot 2022

Piteå Summer Games är, efter Gothia Cup, Sveriges största fotbollsturnering och topp fem bland internationella ungdomsturneringar i världen. Senast cupen arrangerades deltog 794 lag och närmare 15 000 barn och ungdomar från 17 olika nationer.

Det som skiljer Piteå Summer Games från många andra turneringar i Sverige är att det är en ideell förening, med endast ett fåtal årsanställda, som står för värdskapet. Turneringen genomförs sedan i samarbete med åtta föreningar inom Piteå kommun och 1600 volontärer.
– Efter varje genomförd turnering betalar vi ut en funktionärsersättning vilket innebär att ungefär 2,5 miljoner kronor går tillbaka till föreningslivet varje år. Vi är viktiga för många, säger Anna Bogren Dalberg, verksamhetschef för Piteå Summer Games.

Senast turneringen arrangerades deltog nästan 15 000 barn och ungdomar. Foto: Piteå Summer Games

 

Och det är nog hela Piteå beredda att skriva under på. Förutom 2020 och 2021, då cupen ställdes in på grund av corona, har Piteå Summer Games varit en konstant i Norrbotten sedan 1990. Varje år lockar sommarspelen runt 38 000 besökare vilket innebär att Piteås befolkning i princip dubbleras och evenemanget genererar cirka 100 miljoner kronor till stadens handel och besöksnäring.

Nu blickar arrangören framåt mot 2022 – både planering och marknadsföring av eventet är i full gång.
– Anmälningarna börjar dyka in, även om vi märker att det är lite mer avvaktande än vanligt. Men redan en kvart efter att registreringen öppnat hade vi en anmälan från Mongoliet, så det känns betryggande, säger Anna och skrattar.

Dina Försäkringars verksamhet bottnar i att skapa trygghet i lokalsamhället oavsett om du bor i storstad, småstad, tätort eller landsbygd. De tror nämligen på att gemenskap är den bästa försäkringen mot otrygghet. För att uppnå detta har de kundägda försäkringsbolagen som utgör Dina-gruppen valt att på olika sätt stötta lokalt föreningsliv och andra samhällsinitiativ på de orter där de verkar. Ett exempel på ett sådant initiativ är Piteå Summer Games där Dina Försäkringar Nord går in som ekonomisk sponsor.

Carina Östman, vd för Dina Försäkringar Nord, trycker på vikten av att stötta idrottsrörelsen efter den tuffa coronatiden. Foto: Piteå Summer Games

 

– Piteå Summer Games betyder mycket för både föreningarna som arrangerar cupen men är också positivt för hela samhället i Piteå. Det känns helt rätt för oss på Dina Försäkringar att vara med och bidra till arrangemanget, speciellt i dessa tuffa tider som corona har fört med sig för idrottsrörelsen, säger Carina Östman, Vd för Dina Försäkringar Nord.

Vad betyder Dina Försäkringars stöd?
– Dina är en stor lokal och regional aktör som vi tycker är jätteroligt att få samarbeta med. Samarbetet är helt nytt, vilket jag tycker är än mer beundransvärt eftersom vi har varit tvungna att ställa in de senaste två åren på grund av pandemin. De ser ett långsiktigt värde i vår ambition om verksamheten och vi delar samma värdegrund.

Föreningarna som Dina-bolagen sponsrar ska, på ett eller annat sätt, arbeta med integrations- och jämställdhetsfrågor och det läggs stor vikt vid att respektive samarbetspartner delar Dina Försäkringars riktlinjer kring etiska värderingar.
– Piteå Summer Games är den mest jämlika internationella turneringen i Sverige med 41 procent flicklag och målet är att det ska bli fifty/fifty. Vi peppar, framför allt de utländska lagen, till att starta i gång tjejverksamhet. Det har varit väldigt motigt men det lossnar mer och mer, berättar Anna.

Efter varje avslutad turnering går hela 2,5 miljoner kronor tillbaka till föreningslivet i Piteå. Foto: Piteå Summer Games

 

När folk beskriver Piteå Summer Games lyfts oftast den unika invigningsparaden, midnattssolsmatcherna och att turneringen alltid är väldigt välarrangerad. Anna framhåller att evenemanget inte hade varit möjligt utan kommunens stöd som öppnar upp skolor och skolkök för att lösa logistiken. Hon lyfter även vikten av både stora aktörer och småföretag som sponsrar och vill synas tillsammans med Piteå Summer Games.
– Sedan har vi en styrka i att vi är en liten stad, det är inga problem att få tag i folk klockan 02 på natten om något krisar. Hela Piteå sätter en stolthet i värdskapet och att allt ska fungera, avslutar Anna.

Advertisement


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Dina Försäkringar Nord