Lokala vd:n: ”Inget barn ska vara utan den säkerheten”

Länsförsäkringar Västernorrland har beslutat att investera i en satsning som ska öka säkerheten för barn inom förskoleverksamheten i länet. Ny statistik ligger bakom beslutet.
– Det är oroväckande siffror, säger Mikael Bergström.

Enligt nationella siffror från Trafikverket omkommer varje år 30–40 gående i trafikolyckor och cirka 3000 skadas allvarligt. Nu väljer Länsförsäkringar Västernorrland att storsatsa för att minska olyckorna i länet.
Mikael Bergström är vd på Länsförsäkringar Västernorrland.

– Vi uppmanar alla att använda reflexer för att öka säkerheten, säger Mikael Bergström, vd för Länförsäkringar Västernorrland. Foto: Länsförsäkringar

– Vi har länge arbetat för ökad trafiksäkerhet och den här satsningen är ett led i att öka säkerheten för de som behöver den allra mest; barn i förskoleåldern, säger han.
Reflexer är den största enskilda livräddaren för gående i trafiken. Därför har Länsförsäkringar Västernorrland beslutat att erbjuda alla länets förskolor och familjedaghem kostnadsfria reflexvästar till alla barn.

– Barn är extra utsatta och vi ser att många inte har reflexer när de rör sig kring övergångsställen och utanför skolor och förskolor där stor risk för olyckor finns. Utan reflexer syns du inte förrän en bil är 20–30 meter ifrån dig. Med reflex ser bilföraren dig redan på 125 meters avstånd, säger Mikael Bergström.

Tips – så här syns du i mörkret!

Fäst reflexen lågt
Reflexen syns allra bäst om den sitter lågt och är i rörelse. Den kan till exempel fästas långt ner på armen eller på benet.

Använd reflexen även där det är upplyst
Även om gatubelysningen är tänd behöver du använda reflexer. De flesta svåra olyckor med gående i mörker inträffar just i tätbebyggda områden med tänd gatubelysning. Belysningen gör att du själv ser bättre, men inte nödvändigtvis att du syns bättre. Tänk på att när vägbanan är blöt blir den mörkare och då minskar gatubelysningens effekt.

Byt ut reflexen regelbundet
Livslängden på en reflex är ungefär tre år, därför behöver de bytas ut emellanåt. För att se hur bra reflexen fungerar kan du hänga upp en ny och en gammal reflex i ett mörkt rum och lysa på dem med en ficklampa. Om det är stor skillnad, byt ut den gamla mot den nya.

Motionera säkert
Se till att du syns på din löprunda eller kvällspromenaden med hunden. En reflexväst, reflexjacka, pannlampa med lyse och reflex är perfekt att ta på sig innan din runda. Glöm inte att även hunden ska bära reflexer. Självlysande LED-halsband, reflexsele och koppel med reflexer finns att köpa hos din närmaste djurbutik.

Alla länets förskolor och familjedaghem kan lägga sin beställning på kostnadsfria reflexvästar på Länsförsäkringars hemsida. Foto: Länsförsäkringar

Länsförsäkringar Västernorrland är ett lokalt, kundägt bolag som genom deras samhällsengagemang och skadeförebyggande arbete ger tillbaka till län och ägare. Ett sådant sätt är den här satsningen som företaget väljer att bekosta.

– Förskolorna och deras personal gör ett otroligt arbete och är duktiga på att öka tryggheten och trafiksäkerheten genom att se till att barnen använder reflexväst. Men saker och ting kan komma bort eller gå sönder. Därför vill vi erbjuda dem kostnadsfria reflexvästar. Inget barn inom förskoleverksamheten ska behöva vara utan den säkerheten, säger Mikael Bergström.

När barnen promenerar i grupp korsas gator oftast i tätbebyggda och upplysta områden där man kan tycka att sikt och säkerhet borde vara stor. Men statistik från NTF Västernorrland visar att trots gatubelysningen är det just i dessa områden som flest olyckor sker. Bara i länet omkom under de senaste två åren fem personer samtidigt som 78 personer skadades.

– Det är oroväckande siffror och därför uppmanar vi alla att använda reflexer. Inte bara barn, säger Mikael Bergström och fortsätter;
– Det är dags att vi alla syns! Använd reflexer, de syns bäst om den sitter lågt och är i rörelse. Den kan till exempel fästas långt ner på armen eller på benet, säger Mikael Bergström.

Bäst före datum på reflexer?

Utsätts reflexer för mycket värme eller vatten, skrap eller nötning kan den tappa i funktion och på sikt förlorar den sin reflektionsförmåga. En reflexväst förlorar också funktion när den blivit tvättad för många gånger. Testa din reflex – beroende på reflexens kvalitet, hur den används och förvaras kan livslängden variera. Vet du om att den är över tre år kan det vara läge att byta ut den.

Vi finns nära dig

Vi drivs av en idé – inte av en börskurs. Vi påverkas inte av kortsiktiga vinstkrav utan har en genuin vilja att bygga långsiktiga relationer med både dig som kund och med det samhälle där du lever och verkar. Det har vi alltid gjort och kommer alltid att göra. Vi ägs av dig och då blir valet mellan långsiktig trygghet och kortsiktiga vinster väldigt enkelt.

Alla beslut vi fattar är för att du ska kunna ha ett bra liv imorgon. För alla skeden i livet ger vi dig möjligheter att växa idag, utan att det stjäl från din eller någon annans framtid. Vi delar den plats vi har med dig, och vi vill att vi alla ska kunna leva och bo här i Västernorrland – för all tid.

Besök oss gärna på: https://www.lansforsakringar.se/

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Lokala vd:n: ”Inget barn ska vara utan den säkerheten”