Varje år skadas 60 000 barn och unga när de leker. En barnförsäkring ger trygghet dygnet runt – och det utan krångel och problem.
– Det är inte förälderns skyldighet att yrka på ersättning när något händer – det är snarare vi på Länsförsäkringar Västernorrland som är skyldiga att informera vilka rättigheter till ersättning som finns, säger Jörgen Eriksson, specialist på barnförsäkringar på Länsförsäkringar Västernorrland.
Fyrabarnspappan Jörgen Eriksson på Länsförsäkringar Västernorrland är inne på dagens tredje kopp kaffe. Han har 22 års erfarenhet av egna barn och 20 års erfarenhet av barnförsäkringar. I dag är han produktspecialist och kan allt som är värt att veta om personrelaterade försäkringar i allmänhet och barnförsäkringar i synnerhet
– Det som är så fantastiskt med barnförsäkringar är att man får ersättning från det allra, allra minsta till det allra värsta, säger han och avslutar den påbörjade koppen i ett svep.
I Sverige har vi fri sjukvård och många föräldrar väljer därför att nöja sig med den kommunala skolförsäkringen istället för att teckna en extra barnförsäkring och det har Jörgen Eriksson respekt för. Men vad han hoppas är att när föräldrar fattar ett sådant beslut så är det ett underbyggt val.
– För det första så gäller skolförsäkringen endast vid olycksfall och ofta bara under skoltid. En barnförsäkring ger ett ekonomiskt skydd både vid sjukdom och olycksfall dygnet runt.
För det andra handlar inte en barnförsäkring i första hand om sjukvård utan ska tjäna till att vara ett ekonomiskt skydd om barnet råkar ut för något som gör att han eller henne inte kan komma ut i arbete senare i livet.
– Barn som får en funktionsnedsättning av ett olycksfall eller av sjukdom – och som då inte får samma förutsättningar i arbetslivet som vuxen – får en låg ersättning från samhället. Med hjälp av en försäkring kan man då genom ett engångsbelopp i ersättning säkerställa en bra start i livet. En försäkring kan vara ett sätt att kompensera sin vardag.
Nu vill Jörgen inte använda sig av skrämseltaktik. De allra flesta barnen går igenom sin barndom och sina tonår utan att behöva använda sig av sin barnförsäkring till annat än vad han kallar ”plåstersår”. Närmare 90 procent av de ärenden som Länsförsäkringar hanterar handlar om skador av enklare karaktär där man bara är glad att man hade en försäkring.
– Det är för de sista procenten som vi verkligen gör skillnad. Om man har ett barn som drabbats är det inte försäkringsfrågan man som förälder vill hålla på med. Initialt är det nog det sista man tänker på. Problemet är att man sällan eller aldrig vet om man kommer vara del av den där sista procenten, säger han.
När ett barn drabbats av en olycka eller sjukdom menar Jörgen att Länsförsäkringar Västernorrland har som sin naturliga skyldighet att informera vilken ersättning som personen i fråga har rätt till. Via telefon och även brevledes får försäkringstagaren information vad denne ska tänka på för att inte missa något.
– Det är inte förälderns skyldighet att yrka på ersättning utan det är vi som är skyldiga att informera vilka rättigheter till ersättning som finns, säger Jörgen Eriksson och fortsätter;
– Vid lättare skador är vi snabba på att betala ut ersättning. Det är lättare för oss än att ha bevakning på 3000 ärenden samtidigt. Men när vi har att göra med en skada eller sjukdom där det finns hög sannolikhet för framtida men av något slag, då har vi bevakning på ärendet så att föräldrarna slipper fundera på det, säger han.
En del kunder har Eriksson och hans kollegor lång kontakt med gällande deras ärende. Men i det allra flesta fallen så består relationen kund och försäkringsbolag av liten eller ingen kontakt alls.
– De gånger det handlar om plåsterskador så är det många föräldrar som tycker det är lite småsint att höra av sig till oss. Då brukar jag snarare tacka för att de ringde. Jag vill att våra kunder ska känna att vi är där för dem – och inte tvärtom.
Så hjälpte barnförsäkringen efter fallolyckan
En två-årig flicka ramlar ur en gunga och slår huvudet i gungställningen som är gjord av stål. Samtidigt skadar hon handleden i fallet. Flickans glasögon spricker och det blir en stor reva i overallen. Föräldrarna åker in på akuten och flickan blir inlagd på grund av bruten handled och hjärnskakning. Hon återhämtar sig snabbt från hjärnskakningen men handledsfrakturen ger en medicinsk invaliditet på tre procent.
Såhär fungerar det:
Ersättningen för medicinsk invaliditet beräknas på valt försäkringsbelopp som i detta fall är 50 PBB, det vill säga 2 415 000. Ersättningen är skattefri och på totalt 77 383 kr.
Såhär mycket betalas ut:
• Vårdresor 48 kr
• Akutvårdsersättning 725 kr
• Sjukhusvistelse 2 dagar 1160 kr
• Ersättning för glasögon och kläder 3000 kr
• Medicinsk invaliditet 72 450 kr.
Totalt 77383 kr.
Beloppen är räknade utifrån prisbasbeloppet för 2022 hos Länsförsäkringar vilket är 48 300 kr.
Vi finns nära dig
Vi drivs av en idé – inte av en börskurs. Vi påverkas inte av kortsiktiga vinstkrav utan har en genuin vilja att bygga långsiktiga relationer med både dig som kund och med det samhälle där du lever och verkar. Det har vi alltid gjort och kommer alltid att göra. Vi ägs av dig och då blir valet mellan långsiktig trygghet och kortsiktiga vinster väldigt enkelt.
Alla beslut vi fattar är för att du ska kunna ha ett bra liv imorgon. För alla skeden i livet ger vi dig möjligheter att växa idag, utan att det stjäl från din eller någon annans framtid. Vi delar den plats vi har med dig, och vi vill att vi alla ska kunna leva och bo här i Västernorrland – för all tid.
Besök oss gärna på: https://www.lansforsakringar.se/vasternorrland/privat/om-oss/erbjudanden/viktigt-med-barnforsakring/