Lagstifta bort oseriösa aktörer

Farlig arbetsmiljö och svartjobb. Så summeras en myndighetsgemensam insats mot bilverkstäder och biltvättar. Kontrollerna gjorda av Arbetsmiljöverket, Polismyndigheten och Skatteverket avslöjade farlig arbetsmiljö, illegal arbetskraft och misstänkt utnyttjande av människor. Autoexperten vill att frågan om lagkrav för att få driva en verkstad ska tas på allvar.
 Oseriösa aktörer skadar branschens rykte, drabbar individer hårt och påverkar vår miljö negativt. Vi välkomnar granskningen och hoppas att fler strävar, som Autoexperten, mot att bli GBV-certifierade, säger Hanna Bühlmann, Chef Autoexpertens Verkstadskoncept & Hållbarhet.

Dessa oanmälda inspektioner visar på brister som vi på Autoexperten givetvis ser som otroligt allvarliga och dessutom, i flera fall, direkt olagliga. Vi arbetar därför hårt med att få alla våra verkstäder GBV-certifierade. Godkänd Bilverkstad är etiketten på det som vi jobbar för. Det ger kunderna trygghet, det ger de anställda en trygghet och det garanterar att våra verkstäder når upp till hög kvalitet och att de ständigt utvecklas för att nå uppsatta mål och krav. Per dags dato är mer än hälften av Autoexpertens verkstäder certifierade enligt GBV och målet är givetvis att samtliga verkstäder blir GBV och det snarast möjliga.

Autoexperten välkomnar granskningen
– Vi tycker att det är bra att den här typen av kontroller genomförs, eftersom det också sätter fingret på de problem som vi har i branschen med oseriösa aktörer. Det beklagliga resultatet av den här granskningen, gör att vi är än mer övertygade om att Godkänd Bilverkstad är superviktigt för branschen., säger Hanna Bühlmann, Chef Autoexpertens verkstadskoncept och hållbarhet.

– Vi behöver kunna visa upp för bilägaren på vilket sätt vi särskiljer oss från de som inte lever upp till lag- och branschkrav och det kan vi bara göra genom en oberoende nationell standard. Att stå bakom den är en självklarhet för oss, fortsätter Bühlmann.
– Det är dags att ta frågan om lagkrav, för att få öppna en verkstad, på allvar och vi förutsätter att båda branschorganisationerna (SFVF och MRF) fortsätter att outtröttligt driva den agendan, avslutar Bühlmann.

Tryggare bilägare
Bilägaren ska kunna känna sig trygg och därför står Autoexperten bakom GBV, eftersom den hjälper bilägaren att särskilja seriösa aktörer från oseriösa. Dessutom kommer kunderna veta att de ska titta efter GBV-loggan och då ska de kunna känna en trygghet med att lämna sin bil till just den verkstaden.
– Med tiden kommer kunderna att veta vad de ska kika efter för att kunna känna att de har gjort ett bra val av verkstad. Verkstaden kanske tillhör en större kedja, vilket för med sig en viss trygghet, eller så är den GBV-certifierad och kan därför påvisa att de kontinuerligt bedriver ett kvalitets- och hållbarhetsarbete. Eller både och, säger Bühlmann.


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Autoexperten

Läs mer