”Känner att det här går inte åt rätt håll”

Den 17 april 2019 drabbas Artex textilfabrik av en stor brand i samband med att det fattar eld i ett garage i företagets industrihotell.
– Rösterna hos medarbetarna ökar och jag känner att det här går inte åt rätt håll, säger Björn Samenius, vd och ägare för Artex.

Artex ägs av Björn Samenius och Mats Rydsund och är ett av Sveriges största industriföretag inom sömnad, tillskärning av textilier och industriell tapetsering. Företaget startades 1928 och har sex produktionsanläggningar i Sverige och Lettland. Några av Artex kunder är Scania, Volvo, Kinnarps, Alstom, Stadler, Göteborgs Spårvägar med flera. Totalt arbetar 350 anställda inom Artex och ett 60-tal av dem jobbar i Mjölby.

 

Björn befinner sig i Stockholm när en av hans medarbetare, den 17 april 2019, ringer och säger att bruket i Spångsholm utanför Mjölby står i brand. Räddningstjänsten har utfärdat ett så kallat VMA, Viktigt Meddelande till Allmänheten, på grund av den explosionsrisk som finns i samband med branden. Boende i området evakueras och allmänheten uppmanas att stanna inomhus.
– Rösterna hos medarbetarna ökar och jag känner att det här går inte åt rätt håll, berättar Björn, och fortsätter:

– Det var otroligt svårt att greppa vad som faktiskt hade hänt och vad som skulle hända nu. Bruket var arbetsplats för ett 60-tal av våra anställda och hela vår verksamhet organiserades därifrån.
Redan samma kväll kontaktar Björn Tommy Lindström på Dina Försäkringar vilket är företagets försäkringsbolag sedan 30 år tillbaka.

– Såklart blir man lite chockad. Först trodde jag att det var bilverkstaden i den andra byggnaden som var drabbad, men sedan insåg jag att det brann rejält även i Artex byggnad och då kontaktade jag vår skadeavdelning direkt, säger Tommy, försäkringsrådgivare på Dina Försäkringar, och fortsätter:

– Jag hade kontakt med räddningstjänsten under hela kvällen och natten och redan dagen efter träffade skadeavdelningen Björn och Mats i Linköping för att lägga upp en plan för arbetet framåt.

Björn Samenius, vd och ägare av Artex.

 

Utan maskiner, material och en lokal att hålla till i handlar det initiala arbetet om att hitta en lämplig plats där verksamheten kan bedrivas tillfälligt och att lugna personalen som befarar att de ska bli av med sina jobb.
– Redan morgonen efter samlade vi personalen och förmedlade två tydliga budskap – alla har jobbet kvar och nu gäller det att satsa framåt, berättar Björn.

Sagt och gjort. Efter en tid på Stadshotellet i Mjölby, där Artex ägnade sig åt teambuilding, dokumentation och planering inför framtiden, hittar Björn och Mats en tillfällig lokal i Mjölby där man kan börja sy igen. Men nu behövdes också pengar.
– Värden för 30 miljoner hade gått förlorade i branden och vi behövde snabbt få fram pengar som vi kunde börja handla nya maskiner och material för, säger Björn.

Tack vare att polisen direkt kan konstatera att branden uppstår av en olyckshändelse kan Dina Försäkringar agera snabbt även i den frågan.
– Redan inom en vecka från det att branden startade hade Artex x antal miljoner kronor att börja handla utrustning för, berättar Tommy.
De tre senaste åren innan branden hade Artex haft en stabil tillväxt och ökat omsättningen med 20 miljoner kronor varje år. 2018 omsatte koncernen 130 miljoner kronor. Trots att branden skakade om företaget var Björn och Mats fast beslutna vid att slå rekord igen. Och så blev det – 2019 omsatte Artex cirka 140 miljoner kronor.

En vecka efter branden köpte Artex en ny lokal och den 17 april 2020, på dagen ett år efter branden, invigdes den. Den nya toppmoderna fabriken är 4000 kvm stor och ligger centralt i Mjölby.

 

När ni stod där i askan bland resterna efter branden – tvekade ni aldrig på hur det skulle gå?
– Nej. Hade vi tvekat hade medarbetarna också börjat tveka och då hade vi aldrig tagit oss ur det här. Varken jag eller Mats tänkte aldrig något annat än att vi skulle bygga upp verksamheten igen, berättar Björn.
Björn understryker också värdet av Dina Försäkringars stöd under hela den här processen.
– Utan dem hade det inte varit möjligt att få verksamheten på fötter så snabbt igen. Från första samtalet har vi känt en väldigt stor uppbackning från Dina och det har aldrig blivit infekterat i diskussioner om saker och tings värde. Otroligt bra skött!

AdvertisementDen här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Dina Försäkringar