Hitta 10 strömtjuvar för att minska din elräkning

Upplever du att din elräkning är ovanligt hög? Du är inte ensam. Många hem är fulla av tjuvar som norpar åt sig onödigt mycket ström. Genom att känna till strömtjuvarna kan du sänka både din förbrukning och elräkning. Här är 10 vanliga orsaker till höga elkostnader.

1. Standby-läge
En av de största strömtjuvarna är TV, spelkonsoler, mobilladdare och annan hemelektronik i standby-läge. Var noggrann med att hela familjen drar ut sina mobil- och datorladdare när de inte används, om de inte sitter i en förgreningsdosa med avstängningsknapp. Med en sådan kan du enkelt spara mycket el.
– I en lägenhet kan elektronik i stand- by-läge kosta upp till 500 kronor per år i el, säger energirådgivaren Magnus Hedendahl på E.ON.

2. Badrummet
De flesta är nog överens om att det är både skönt och bekvämt med varm golvvärme när man tassar upp på morgonen, men det drar dessvärre väldigt mycket el. Genom att välja dina tillfällen och låta värmen vara avstängd ibland kan du spara flera hundralappar varje år. Om du absolut vill ha den på jämt kan du dra ner temperaturen lite. Samma sak gäller med handdukstorken – se till att den inte alltid är igång. Om du har möjlighet är det en god idé att välja en vattenburen som drar betydligt mindre el.

3. Inomhusvärmen
När vi ändå är inne på värme – visste du att värmen inomhus är rätt enkel att påverka? Testa att sänka elementen när hela familjen är hemma, då höjs nämligen temperaturen tack vare all kroppsvärme. Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad kan du minska dina uppvärmningskostnader med cirka fem procent.

4. Belysningen
I mörka årstider vill vi gärna ha det ljust inomhus, men försök att släcka i de rum som du inte befinner dig i för stunden. Du kan även byta ut dina gamla glödlampor till nya energieffektiva lampor som förbrukar mindre energi och har en längre livstid – då blir plånboken glad i dubbel bemärkelse.

5. Långa duschar
En lång och varm dusch kan vara bland det mest avkopplande som finns. Men det är många som inte är medvetna om att en dusch på 10 minuter i snitt förbrukar 120 liter varmvatten samtidigt som en dusch på 3 minuter i snitt förbrukar 36 liter varmvatten. Ett fullt badkar motsvarar en dusch på 12 minuter. Om du duschar fem minuter i stället för en kvart kan du spara 500 kilowattimmar på ett år. Se därför till att stänga av vattnet när du tvålar in dig och byt gärna till ett snålspolande duschmunstycke. De är enkla att montera och gör stor skillnad för vattenförbrukningen.

6. Strömtjuvar i köket
Köket är fullt av strömtjuvar i form av utrustning som drar mycket el. Kyl och frys är igång dygnet runt och är därmed svåra att påverka. Du får därför fokusera på annat – som att kolla att dörrarna är på och att inte låta dem stå öppna under långa stunder. Se till att ha rätt temperatur, +5 i kylen och -18 i frysen är lagom. Låt alltid maten svalna innan du sätter in den i kylskåpet. Att sätta in varm mat i kylen leder nämligen till att det går åt mycket energi för att återställa den kalla temperaturen i kylen. På samma sätt kan du spara ström genom att tina upp fryst mat i kylen i stället för i mikron. Även diskmaskinen kan vara en strömtjuv om du inte ser till att fylla den ordentligt inför varje disk. Om det finns ett ekoprogram eller spar- program – använd gärna det.

7. Fyll tvättmaskinen
Även tvättmaskinen bör fyllas ordentligt innan du startar den, eftersom det går lika mycket energi om du tvättar två plagg som en full maskin.
– Du kanske inte behöver tvätta så mycket i 60 grader, utan kan köra lite lägre temperaturer? Är man en stor familj som tvättar mycket kan det göra stor skillnad på elförbrukningen, menar Magnus.

8. Stoppa droppandet
Ljudet av droppandet från kranar kan inte bara driva en till vansinne – de är även energitjuvar utan dess like.
– Om du har otur kan den droppande kranen göra av med upp till 500 kilowattimmar om året, så vänta inte med att byta packningar och liknande. Du kommer att spara pengar i det långa loppet, berättar Magnus.

9. Altandörren
Många pratar om att fönstren ska vara täta – vilket är bra. Men glöm inte bort altandörren. Kolla att dörrens list är bra eftersom den öppnas oftare än fönstret och därmed slits mer på. Om det är väldigt kallt ute kan du faktiskt dra ner persiennerna som ett extra skydd för att hålla kylan ute.

10. Kontrollera luftvärmepumpen
En luftvärmepump i sig är en energi- sparare. Men när hade du en service eller genomgång av den eller ditt värmesystem senast? Det kan nämligen samlas väldigt mycket damm i dem som varken är bra för effekten eller hållbarheten.

 

Ta hjälp av appen E.ON som finns att ladda ner i App Store eller Google Play.

• Följ din elförbrukning
Se hur din elförbrukning förändras över tiden.

• Grannjämförelsen
Se om du förbrukar mer eller mindre än jämförbara hushåll i din närhet.

• Alla fakturor på samma ställe
Samla allt på ett och samma ställe och få bättre koll på dina elkostnader.

• Snabb kontakt med kundservice
Få tidig information om t ex strömavbrott.


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

E.On