Här är den nya vätgasbilen Toyota Mirai

TOYOTA Toyota fortsätter storsatsa på vätgasteknik och lanserar snart en ny generation av bränslecellsbilen Toyota Mirai. Den nya bilen ska locka med både innovativ teknik och elegant design.

Bilindustrin genomgår ett enormt teknikskifte där allt fler tillverkare satsar på rena elbilar. Men att tillverka batterier är dyrt och för att nå framtidens miljömål tror Toyota att en mix av olika tekniker måste användas. Därför har tillverkaren under flera år arbetat med att utveckla vätgasdrivna bränslecellsbilar.

– Toyota har lagt ner miljarder på forskning under väldigt lång tid. Kunskapen om bränsleceller har funnits sen hundra år tillbaka, men det är först på senare tid som man har tekniken att verkligen bygga en bränslecell med bra verkningsgrad, säger Fredrik Wigelius, försäljningschef för Toyota Sverige.

Först i sitt slag
Redan 2014 lanserades Toyota Mirai: en av världens första serietillverkade bränslecellsbilar. Bilen har länge varit relativt ensam på marknaden och det är först på senare år som flera tillverkare börjat utveckla egna bränslecellsbilar. – Nu skrivs det om vätgas varje dag. Toyota och andra företag som har mest kunskap kommer nog att flytta fram sina positioner på många sätt, säger Fredrik Wigelius.

Upplev nya Mirai själv. Läs mer här!

Tillverkaren fortsätter nu sin vätgasdrivna frammarsch och lanserar snart en ny generation av Mirai som har fått en rejäl uppdatering. – Den har bland annat fått en längre räckvidd och en förbättrad prestanda. Bilen har också en ny bränslecell som är ännu mindre och ännu lättare och där vissa moment i tillverkningen kan göras hela tio gånger snabbare än tidigare generationen.

Så fungerar tekniken
Likt elbilar med stora batterier har bränslecellsbilar en elmotor, men i stället för att ha batterier producerar bilen sin egen el i en så kallad bränslecell med hjälp av vätgas.

I bränslecellen möter vätgasen syre från luften och det frigörs då elektroner som börjar röra sig och ger upphov till ström. Samtidigt bildas värme och vattenånga som blir den enda avgasen.

Vill locka med känslor
Men det är inte bara tekniken som förbättras i nya Mirai. Med sin eleganta och dynamiska siluett, och iögonfallande design inger bilen också ett mycket lyxigare intryck. Tanken är att Mirai inte bara ska locka med spännande teknik utan även med känslor. – Både formspråket och designen är väldigt premium och man sitter otroligt bekvämt inuti. Det ska vara en upplevelse att köra den, säger Fredrik Wigelius.

Viktig roll i framtidens fordonsflotta
Fördelarna med bränslecellsbilar är många, menar Fredrik Wigelius. Han pekar framförallt på att tillverkningen kräver betydligt mindre insatsvaror jämfört med en batteribil. – Vätgas är ju ett grundämne och väger ingenting. Sen behöver man givetvis en tank för att behålla det. Men bränslecellsbilar blir generellt väldigt mycket lättare än batteribilar, säger Fredrik Wigelius.

Han menar också att tillverkningen är mer hållbar och lättare att skala upp jämfört med batteribilar, vilket gör att priserna har en stor potential att sänkas med tiden.

Hur tror du att framtiden fordonsflotta kommer se ut? – Batteribilar kommer nog utgöra en viktig del. Men den kan inte täcka allt och där spelar vätgasen en stor roll. Jag tror därför att en stor del av fordonsflottan kommer att bestå av bränslecellbilar allt efter att världen får nya insikter.

Nya Toyota Mirai kommer till en början att enbart finnas tillgänglig för svenska kunder via bildelningstjänsten KINTO Share.

Läs mer om Toyota Mirai här!

AdvertisementFakta om nya Toyota Mirai

Prestanda: Toppfart 175 km/tim. Acceleration 0–100 km tim 9,2 s.

CO2-utsläpp: 0 g/km

Angiven räckvidd: upp till 650 km.

Antal säten: 5

Tjänstevikt: Från 1 900 kg

Mått, cm: L 498/B 188/H 148

Beyond Zero
Beyond Zero är Toyotas åtagande att bidra till en värld bortom utsläpp och bortom begränsningar. En inkluderande värld där människor upplever friheten att förflytta sig, med stöd av Toyotas ledande elektrifieringsteknik och mobilitetsinnovationer, matchat med den bästa kundupplevelsen.

Noll är inte slutdestinationen, utan bara ett steg på den resa som inleddes för över 20 år sedan. Beyond Zero är Toyotas löfte – för ett bättre samhälle och för en bättre värld.

Läs mer om Beyond Zero här!Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Toyota