Fordonen låter alla vara med i elektrifieringen: ”Enorm miljöeffekt”

TOYOTA Ingen bilförare kan göra allt, men alla kan göra något. Oavsett om du väljer en elbil, en ladd- eller elhybrid – eller kanske använder dig av bildelning – så är du med och påverkar vår miljö positivt. – När många gör lite får det en enorm miljöeffekt, säger Bengt Dalström, PR på Toyota Sverige.

Kan alla svenskar idag byta till ett elektrifierat fordon? Svaret blir ett rungande ja från panelen i Toyotas programserie Beyond Zero, där framtidens hållbara mobilitet diskuteras. Elektrifieringen idag har kommit så långt att det går hitta lämpliga fordon för alla förare och behov, oavsett om du vill ha den senaste elbilsmodellen eller ett begagnat fordon. Toyota har idag det största utbudet av elektrifierade drivlinor, med fler på gång. Till exempel lanseras den elektriska SUV:en bZ4X i Sverige under senvåren 2022, men redan nu rullar den eldrivna skåpbilen Proace Electric på de svenska vägarna.

”En laddhybrid ger trygghet och flexibilitet”

I programmet får expertpanelen i uppdrag att hitta ett lämpligt fordon till ett antal hypotetiska personer. Till en 70-årig man som älskar att vara ute i naturen och bor långt ifrån befintlig laddinfrastruktur, rekommenderar panelen en laddhybrid som SUV:en RAV4, eller elhybriden C-HR.

– Jag skulle föreslå en laddhybrid. Om man ska ut i naturen och jaga eller fiska, att då ha en hybrid med en motor som kan ta en hem när det inte finns några laddmöjligheter ger trygghet och flexibilitet, säger Anders Malmquist, universitetslektor på Institutionen för energiteknik, KTH.

Positiv utveckling vilken bil man än väljer

Till en kvinna som bor i Stockholm rekommenderar panelen en ren elbil, eftersom pendlingsavstånden är korta och det finns fler platser att ladda bilen på vid behov.

– Elbilen får även en positiv effekt på stadsluften, eftersom den har nollutsläpp, inflikar motorjournalisten Håkan Matson, skribent och debattör i mobilitetsfrågor.

Men oavsett vilket elektrifierat alternativ man väljer bidrar man till en positiv utveckling, är panelen överens om.

”Alla lösningar får en effekt”

– Toyota har genom åren tillverkat 18,5 miljoner elhybrider. Trots att de även drivs på fossila bränslen är miljöskillnaden som om vi skulle ha tillverkat 5,2 miljoner rena elbilar, berättar Bengt Dalström.

– När många gör lite får det en enorm miljöeffekt. Vi behöver inte exkludera de som inte har laddmöjligheter i hemmet eller som inte kör vätgasbilar. Alla lösningar får en effekt.

Läs mer om Beyond Zero och se samtalet om elektrifieringen här!Advertisement


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Toyota