Experternas bästa tips: så tar du hand om din bil!

Du har kört minimalt under året och bilen rullar på som den ska. Är det verkligen nödvändigt med en årlig service av bilen? Det korta svaret är: ja! För att undvika större renoveringar och för ett hållbart bilägande är det viktigt att ta hand om sin bil. Här delar tre experter med sig av sina bästa tips gällande bilservice, val av verkstad och hur du kan få din bil att leva längre.

 

Ett av de vanligaste misstagen bilägare gör är att hoppa över servicen. Foto: Autoexperten

 

Peter Lind, mekaniker och ägare av Elmers Bil AB i Karlskrona

Vad är det vanligaste misstagen bilägare gör?
– De hoppar över servicen. Det är det sämsta du kan göra. Många tänker att de har kört för lite, så bilen behöver inte servas. Men det är precis det som behövs. Kör du för lite påverkar det allt från bromsar till motorolja negativt.

Vilka är riskerna om jag slarvar med underhållet av bilen?
– Särskilt om du kör lite behöver bilen service. Lite körning påverkar allt från bromsar till motorolja negativt. Gammal motoroljan kan ge ordentliga motorskador och då blir det riktigt dyrt. När varningslampan i instrumentpanelen tänds för motorolja är det dags att byta direkt, inte vänta i 14 dagar. Det är bilens sätt att säga till att oljan redan skulle ha bytts ut för länge sedan. Har du otur kan exempelvis kamkedjan skadas och det kostar omkring 20 000 kronor att byta.

– Allt fler kör planerat, alltså undviker att bromsa i möjligaste mån. Det är bra för miljön men mindre bra för bromsarna. De kan rosta fast och smörjningen blir dålig, vilket också är viktigt att se över med en service.

Varför ska bilägare välja Autoexperten?
– Dels för att vi är en “Godkänd bilverkstad”, vilket är en garanti på att verkstaden är seriös, har ordentliga rutiner och kan sin sak. Dels för att du efter en årsservice får ett års assistansförsäkring på köpet. Du kan vara helt trygg med att vi aldrig genomför några åtgärder utan att först ha en dialog med dig som kund.

 

Inför vintern är det extra viktigt att ha kontrollera batteriet. Foto: Autoexperten

 

Fredrik Svärm, mekaniker och ägare av Motala Bilteknik AB

Varför är det viktigt att serva bilen med jämna mellanrum?
– Många kör long life-service på sina bilar, vilket innebär service vartannat år eller när du kört 3 000 mil. Men kör du mycket korta sträckor så blir oljan aldrig tillräckligt varm och den behöver då bytas oftare. En årlig check är bra, även om du inte kör bilen så ofta. Det kan hända mycket med en bil mellan två besiktningstillfällen. Med regelbundet underhåll förlänger du livslängden på din bil.

Vad är det vanligaste misstagen bilägare gör?
– Inför vintern är det viktigt att ha koll på vätskors fryspunkter, som glykol och spolarvätska. Många glömmer det och så fryser allting sönder. En annan vanlig sak är batteriet, att det inte kontrolleras inför vintern. Se till att testa batteriet inför vintern hos en verkstad.

– Använder du dieselvärmare i bilen så bör du sedan köra den dubbla tiden du använt värmaren för att ladda upp batteriet. Många värmer kupén och kör sedan korta sträckor. På sikt laddas då batteriet ur. En variant om du kör mycket korta sträckor är att underhållsladda batteriet då och då.

Vad kan hända om jag hoppas över underhållet av bilen?
– Utöver att du minskar livslängden på bilen så kan fel som i början var enkla och inte så kostsamma att åtgärda bli större och dyrare reparationer. Något som hade kostat ett par tusenlappar kan lätt hamnar på tio gånger så dyrt om det blivit följdskador.

 

Krister Etting, VD och delägare av Etting Maskin & Service AB i Tavelsjö

Varför är det viktigt att serva bilen med jämna mellanrum?
– För att uppnå bästa driftsäkerhet och för att bilens garantier skall fortsätta gälla. Men även för att minimera onödiga kostnader och haverier samt för att bibehålla bilens servicehistorik och därmed andrahandsvärde.

Vad leder slarv med servicen till?
– Utöver avbruten garanti på bilens delar, reducerat andrahandsvärde och ökade reparationskostnader så riskerar du även ett driftstopp.

Hur vet man som bilägare att det är en seriös bilverkstad?
– Se till så att verkstaden är en ”Godkänd Bilverkstad” och har ett gott rykte. Gör lite bakgrundskoll och se om verkstaden är med i en kedja och är en registrerad firma. Autoexperten har väldigt duktiga verkstäder som erbjuder bra priser, avbetalningar och garantier. Vi har även en utmärkt assistansförsäkring och nu även en däckförsäkring.

 

 

Experternas bästa tips: så tar du hand om din bil på rätt sätt!

 

  1. Underhåll. Tvätta av bilen med jämna mellanrum. Glöm inte undersidan! Gå igenom vindrutetorkare, oljan, spolarvätskan och lamporna.
  2. Gör årlig service. Även om bilen går igenom besiktningen, kan det finnas saker som bör åtgärdas för att undvika större (och dyrare) reparationer längre fram.
  3. Välj rätt verkstad. Se till att din bilverkstad är en ”Godkänd bilverkstad”, då kan du känna dig trygg. Hos Autoexperten ingår dessutom 12 månaders assistansförsäkring när du gjort en årlig service hos oss.
  4. Välj samma verkstad. Då har verkstaden tillgång till bilens servicehistorik. Hos Autoexperten har du 3 års garanti på reservdelarna, förutsatt att det är vi som har monterat dem.
  5. Ta hjälp. Är du minsta osäker så sväng förbi din verkstad och be dem kolla oljan eller lyssna på skramlet som oroar. De hjälper dig gärna och du kan känna dig trygg.

 


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

AX