Vad är egentligen ISK?
– ISK, investeringssparkonto, är bara ett förvar där du kan placera olika fonder och aktier. Som en box du kan fylla med vad du vill. Syftet med investeringssparkonto är att skatta av sparandet årsvis och därmed blir det enkelt att köpa, sälja och omplacera inom investeringssparkonto. Det blir även enklare vid deklaration då uppgifterna automatiskt skickas till Skatteverket och sedan finns förtryckta på din deklaration.
Hur ska jag tänka kring sparränta?
– Från och med nu så kan du faktiskt få lite sparränta på dina pengar som står på sparkonton utan att ta någon risk. Nu är denna ränta fortfarande låg i förhållande till vad börsen har gett över tid, men sparformen är också riskfri.
– Dock är ju det bästa sparandet att blanda innehaven och ha både pengar på sparkonto och i fonder. Pengar som kommer användas inom några år sparar du lättillgängligt på sparkonton och pengar som skall stå längre kan placeras i fonder med olika risk, utifrån vilken risk och avkastning just du förväntar dig.
Ska jag prioritera amortering eller sparande?
– Det bästa är en medelväg. Se till att amortera lagom och samtidigt spara lagom. Att amortera är alltid bra för att få ner räntekostnaden på bolånet över tid. Det är dock också viktigt att spara, både på kort tid för kommande utgifter, såsom reparation av bilen eller en resa, och spara pengar till exempelvis pension. Så om du satsar på båda så blir det oftast bra och du får en god trygg ekonomi som håller bra över tid.
På vilket sätt kan jag sprida mina risker när det kommer till sparande?
– Först och främst kan det vara bra att läsa på lite om sparande och få lite tips, exempelvis från Swedbanks hemsida. Det är alltid bra att sprida risker genom att spara både på kort och på lång sikt och dessutom amortera.
– Att spara i breda fonder som har många olika innehav är bra, exempelvis olika branscher, olika regioner och olika tillgångsslag. Oftast finns det färdiga paket, fond-i-fondlösningar, där du får en väldigt bred spridning i ditt sparande automatiskt. Då behöver du inte vara så aktiv själv utan överlåter det till fondförvaltarna.