Experten – Så tryggar du ditt sparande i oroliga tider

Lågkonjunktur, en osäker marknad samt en börs som svänger från dag till dag. Det är lätt att bli orolig över sitt sparande när omvärlden skakar och vi ser hur inflationen äter upp värdet på våra pengar. Så hur kan du skydda dina sparpengar när börsen svänger och vilken sparform är den tryggaste? Jenny Alfredsson, premiumrådgivare hos Swedbank Gävle, delar här med sig av sina bästa råd.



Hur ska jag göra med mitt sparande när börsen är orolig?
– Det är självklart en viktig och befogad fråga, speciellt när börsen i Sverige och i världen svänger så mycket som den gör just nu och allt verkar oroligt. Dock är det viktigt att redan från början ha tänkt igenom vilken risk i sparandet som passar dig bra, så att du verkligen kan fortsätta hålla den risken även i nedgångar och dessutom tänka långsiktigt. Börsen kommer ju att vända, men ingen vet när. Så det kan vara väldigt bra att behålla lugnet och avvakta. Du ska alltid se till att det finns tillgängliga buffertpengar som inte är placerade i fonder.

Hur mycket bör jag spara?
– 10 procent av din nettoinkomst är ett bra tips. Delar av sparandet ska vara kortsiktigt och delar långsiktigt. Prioritera att bygga en buffert, minst två och en halv månadslöner brukar rekommenderas. När du har din buffert på plats kan du börja spara kortsiktigt, till exempel inför en resa, och långsiktigt, till ett bostadsköp eller pensionen.

Hur ska jag spara?
– De pengar som ska användas inom några år ska sparas på ett tryggt sätt, exempelvis på ett sparkonto. Pengar som är långsiktiga, alltså som kan avvaras i fem år eller längre, kan du spara i fonder med högre risk.

– Att månadsspara i fonder är alltid att rekommendera. Då sprider du riskerna och köper både i upp- och nedgång.

– Det allra viktigaste sparandet är dock sparandet som blir av. Så se till att du lägger ditt sparande på en hållbar nivå och glöm inte att justera upp nivån när du exempelvis får löneförhöjning.

Jenny Alfredsson, premiumrådgivare hos Swedbank Gävle. Foto: Swedbank.

Vad är egentligen ISK?
– ISK, investeringssparkonto, är bara ett förvar där du kan placera olika fonder och aktier. Som en box du kan fylla med vad du vill. Syftet med investeringssparkonto är att skatta av sparandet årsvis och därmed blir det enkelt att köpa, sälja och omplacera inom investeringssparkonto. Det blir även enklare vid deklaration då uppgifterna automatiskt skickas till Skatteverket och sedan finns förtryckta på din deklaration.

Hur ska jag tänka kring sparränta?
– Från och med nu så kan du faktiskt få lite sparränta på dina pengar som står på sparkonton utan att ta någon risk. Nu är denna ränta fortfarande låg i förhållande till vad börsen har gett över tid, men sparformen är också riskfri.

– Dock är ju det bästa sparandet att blanda innehaven och ha både pengar på sparkonto och i fonder. Pengar som kommer användas inom några år sparar du lättillgängligt på sparkonton och pengar som skall stå längre kan placeras i fonder med olika risk, utifrån vilken risk och avkastning just du förväntar dig.

Ska jag prioritera amortering eller sparande?
– Det bästa är en medelväg. Se till att amortera lagom och samtidigt spara lagom. Att amortera är alltid bra för att få ner räntekostnaden på bolånet över tid. Det är dock också viktigt att spara, både på kort tid för kommande utgifter, såsom reparation av bilen eller en resa, och spara pengar till exempelvis pension. Så om du satsar på båda så blir det oftast bra och du får en god trygg ekonomi som håller bra över tid.

På vilket sätt kan jag sprida mina risker när det kommer till sparande?
– Först och främst kan det vara bra att läsa på lite om sparande och få lite tips, exempelvis från Swedbanks hemsida. Det är alltid bra att sprida risker genom att spara både på kort och på lång sikt och dessutom amortera.

– Att spara i breda fonder som har många olika innehav är bra, exempelvis olika branscher, olika regioner och olika tillgångsslag. Oftast finns det färdiga paket, fond-i-fondlösningar, där du får en väldigt bred spridning i ditt sparande automatiskt. Då behöver du inte vara så aktiv själv utan överlåter det till fondförvaltarna.

På Swedbank kan du få konkreta råd gällande din ekonomi – helt kostnadsfritt. Foto: Swedbank.

Jennys bästa spartips

1. Hitta en balans. Hellre spara lagom och låta sparandet vara, än att spara för mycket och då behöva sälja fonder för pengarna är slut.
2. Ta tillvara löneökningen. När du får exempelvis en löneförhöjning, ta delar direkt av den månadsvis och höj ditt månadssparande. Det är särskilt viktigt när vi nu har en hög inflation.
3. Sprid riskerna. Spara både på konto och i fonder. Används först och främst pengarna på sparkontot och låt fonderna stå.

Om Swedbank

Med 7 miljoner privatkunder är Swedbank den ledande banken för de många hushållen. Med ekonomisk rådgivning får skräddarsydda råd helt kostnadsfritt varesig det handlar om sparande eller lån.

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Experten – Så tryggar du ditt sparande i oroliga tider