Experten – Så tryggar du ditt sparande i oroliga tider

Lågkonjunktur, en osäker marknad samt en börs som svänger från dag till dag. Det är lätt att bli orolig över sitt sparande när omvärlden skakar och vi ser hur inflationen äter upp värdet på våra pengar. Så hur kan du skydda dina sparpengar när börsen svänger och vilken sparform är den tryggaste? Kristina Senci, premiumrådgivare hos Swedbank Västerås, delar här med sig av sina bästa råd.



Hur ska jag göra med mitt sparande när börsen är orolig?
– Det finns inget självklart facit som passar för alla – men historiskt lyckas de som sparar regelbundet och långsiktigt bäst. Hur du ska agera beror bland annat på vilken typ av sparande du har, när du behöver pengarna och vilken risk du är beredd att ta med ditt sparande.

– Fokusera på fördelningen mellan ränte- och aktiesparande. Den som tagit del av den kraftiga uppgången på börsen de senaste åren kanske har behov av att minska aktieexponeringen samtidigt som den som börjat spara nu och är ung med en lång sparhorisont behöver öka sin aktieexponering.

– Det är viktigt att de placeringar du har är anpassade efter hur stor risk du är beredd att ta. En högre risknivå innebär normalt en högre förväntad avkastning – men också att värdet kan variera över tid och alltså gå ned.

– Det är också viktigt att stämma av att placeringarna motsvarar den sparhorisont du har. Sparar du på lång sikt, flera år, och kan acceptera att sparkapitalet sjunker i värde under en tid har du goda möjligheter att få en bra avkastning på börsen. I ett historiskt perspektiv har vinnarna på börsen varit de som sparat regelbundet under lång tid.

– En historisk avkastning är dock ingen garanti för framtida avkastning. Pengar som placeras kan både öka och minska i värde och det är inte säkert att du får tillbaka det investerade kapitalet.

Kristina Senci, premiumrådgivare hos Swedbank Västerås. Foto: Swedbank.

Hur mycket bör jag spara?
– En bra tumregel att spara ungefär 10 procent av din lön efter skatt. Först och främst ska du spara ihop till en buffert. Vi brukar rekommendera en buffert på två månadslöner. Är bufferten på plats kan du dela upp ditt vidare sparande i två lådor – det långsiktiga sparandet och målsparandet. Det långsiktiga mognar över tid och här kan du välja en sparform med högre risk. Målsparandet är det du sparar inför exempelvis en resa eller ett roligt inköp.

Hur ska man spara?
– Ofta har vi flera olika mål med vårt sparande och det kan vara en god idé att spara i olika sparformer. Ett buffertsparande är pengar du kan ta av om något oförutsett händer. Det här är det första sparandet du ska satsa på att få på plats.

– Pensionssparandet är ett maratonlopp. Många får en pension som motsvarar ungefär 60 procent av den tidigare lönen. Med ett eget sparande kan du få en högre pension och ju tidigare du kan börja spara desto bättre, för då kan även ett mindre sparande varje månad ge stor effekt.

– När du har en sparbuffert och ett pensionssparande på plats, kan du spara till annat som du längtat efter! Det kanske är en resa, kontantinsatsen till en bostad eller något nytt till hemmet.

Vad är egentligen ISK?
– Med ett investeringssparkonto, ISK, samlar du enkelt sparande i fonder, aktier och andra värdepapper på ett och samma ställe. Med ett ISK-konto slipper du deklarera dina värdepappersaffärer och betalar istället en årlig skatt baserad på värdet av dina tillgångar, som skickas automatiskt till Skatteverket.

Hur ska jag tänka kring sparränta?
– Vi kan nu erbjuda våra kunder flera olika ränteerbjudanden på sparkonto efter en lång tid med negativa räntor. Nu kan du få ränta på sparkonton och få ett tryggt sparande med stor tillgänglighet. Det finns olika sparkonton med olika sparränta. Alla våra sparkonton omfattas av den statliga insättningsgarantin. Med fasträntekonto kan du binda pengarna från tre månader upp till fem år för att få något högre ränta.

Ska jag prioritera amortering eller sparande?
– Genom att amortera sänker du dina boendekostnader, du minskar den totala kreditkostnaden. Att amortera lite extra kan vara ett bra alternativ för dig som har mycket pengar i ränteplaceringar eller på sparkonto. Men kom ihåg att du behöver minst två månaders löner på ett sparkonto för oförutsedda utgifter.

På vilket sätt kan jag sprida mina risker när det kommer till sparande?
– Du bör utgå från hur låg eller hög risk du vill ta men också när du ska använda dina pengar. Det kan vara bra att dela upp sparandet beroende på när det ska användas, eftersom det då blir lättare att välja vilka sparformer du ska spara i. Ju längre tid du vill spara, desto högre risk kan du ta.

På Swedbank kan du få konkreta råd gällande din ekonomi – helt kostnadsfritt. Foto: Swedbank.

Kristinas bästa spartips

1. Spara. Det bästa sparandet är det som blir av!
2. Spara regelbundet. Ordna en automatisk överföring från lönekontot varje månad. En nedgång på börsen kan exempelvis innebära att du köper nya fondandelar till ett lägre pris. Om börsen sedan återhämtar sig har du kvar antalet fondandelar men där varje andel då står högre i värde jämfört med när du köpte.
3. Ha koll. Se över ditt långsiktiga sparande regelbundet, till exempel en gång om året.
4. Minska utgifterna. Se över dina utgifter, rensa bland abonnemang och prenumerationer. Du kan ta hjälp av Abonnemangshjälpen som finns kostnadsfritt i vår app.
5. Ha kul. När ekonomin gungar är det viktigt att hålla hoppet uppe. Fortsätt att hitta på roliga saker, men prioritera! Det finns dessutom massor med nöjen som inte behöver kosta ett öre.

Om Swedbank

Med 7 miljoner privatkunder är Swedbank den ledande banken för de många hushållen. Med ekonomisk rådgivning får skräddarsydda råd helt kostnadsfritt varesig det handlar om sparande eller lån.

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Experten – Så tryggar du ditt sparande i oroliga tider