Hur ska jag tänka kring sparränta?
– Pengar som du har som buffertsparande är lämpligt att ha på ett sparkonto med ränta och med god tillgänglighet. Vet du med dig att du ska använda en del av sparandet efter en bestämd tid kan det vara bra med ett så kallat fasträntekonto där du binder kapitalet till en fast ränta under en fastställd tid.
– Ser du sparandet på exempelvis ett till två år och önskar ett sparande med låg risk samt god tillgänglighet är även räntefonder ett alternativ. Då är det viktigt att hitta en räntefond som passar utifrån din tänkta spartid.
Ska jag prioritera amortering eller sparande?
– Jag tycker att man inte ska tänka antingen eller, utan istället både och. Amortering är också en form av sparande eftersom du sänker din skuld och därmed kan du sänka dina framtida lånekostnader och utgifter samtidigt som du skapar ett utrymme att spara. Sparande handlar om att bygga upp ett kapital som du inte behöver idag utan ska använda längre fram. Så mitt råd är att göra både och. Att amortera är ett sätt att minska risken i sin egen ekonomi.
På vilket sätt kan jag sprida mina risker när det kommer till sparande?
– Risk handlar till stor del om hur mycket sparandet kan variera i värde över tid och eftersom det är tiden i marknaden som gör jobbet är det viktigt att ha en god balans mellan aktier och räntor utifrån spartid och riskvilja.
– Se till att du har lämplig fördelning mellan aktier och räntor utifrån din spartid och riskvilja, det är det viktigaste beslutet. Sprid sedan ut riskerna ytterligare genom att komplettera med ett regelbundet sparande. Går börsen ner, så köper du till billigare kurs och får fler andelar och när sedan börsen vänder upp så har du fler andelar som du får värdetillväxt på.
– När du sparar så tänk på att inte lägga alla ägg i samma korg. Se till att du har sparande med god riskspridning, både ur ett geografiskt och branschmässigt perspektiv och också utifrån ett hållbart perspektiv. Då kan ditt sparande bli bra för både dig själv och många andra.