Vad är egentligen ISK?
– ISK, investeringssparkonto, är ett förvar som signalerar till Skatteverket om hur du vill skatta på dina placeringar och där olika produkter kan vara placerade. Här utgår en årlig schablonbeskattning av det totala värdet på ditt ISK i stället för reavinstbeskattning, som är 30 procents skatt på värdeökningen vid försäljning. Uppgifterna skickas automatiskt till Skatteverket och finns sedan förtryckta på din deklaration. Är du långsiktig i ditt sparande och är du beredd att ha viss andel emot aktiemarknaden så blir ett ISK troligen ett mer skattegynnat förvar.
– Det du ska tänka på är att den förväntade avkastningen på placeringarna inom ISK ska vara högre än schablonskatten du betalar, för att ISK ska vara lönsamt.
Hur ska jag tänka kring sparränta?
– I år har vi sett en stor ränteuppgång på marknaden vilket gör att bankerna nu kan erbjuda ränta på olika sparkonton igen. Dessutom finns möjlighet att erbjuda högre ränta till dem som kan avvara viss del av sitt kapital i tre månader eller längre, ett så kallat fasträntekonto.
– Även om du numera kan få ränta på dina sparade pengar, så är det svårt att få sparpengarna att växa lika mycket som om du investerar i fonder. Dock tar du inte lika stor risk när du sparar på konto. Därför kan sparande på sparkonto vara ett bra komplement till sparande i aktier eller fonder.
Ska jag prioritera amortering eller sparande?
– Ett hushåll som har hög belåningsgrad sänker sin ränterisk genom att amortera. Med amortering minskar du successivt lånebördan och skapar bättre förutsättningar för att klara av framtida räntehöjningar. Att amortera är ett sätt att minska risken i sin egen ekonomi.
– Har ett annat hushåll en låg belåningsgrad och samtidigt en längre sparhorisont så kan det ofta vara klokt med ett strukturerat sparande. Det du bör tänka på är att den förväntade avkastningen på placeringarna skall vara högre än räntekostnaden på lånet för att det skall vara motiverande att ta risken.
På vilket sätt kan jag sprida mina risker när det kommer till sparande?
– Vi brukar ofta ge rådet att se syftet med dina olika sparanden; buffertsparande, målsparande samt pensionssparande. Genom att spara på olika sätt sprider du risken. Självklart är även amortering på lån ett sparande.
– Det är viktigt att tillsammans med en rådgivare på banken gå igenom dina personliga preferenser gällande olika syften, tidsperspektiv och riskprofil för att få en lämplig sparportfölj. Allt är beroende på den individuella situationen.