Experten – Så tryggar du ditt sparande i oroliga tider

Lågkonjunktur, en osäker marknad samt en börs som svänger från dag till dag. Det är lätt att bli orolig över sitt sparande när omvärlden skakar och vi ser hur inflationen äter upp värdet på våra pengar. Så hur kan du skydda dina sparpengar när börsen svänger och vilken sparform är den tryggaste? Terés Provci, premiumrådgivare hos Swedbank Halmstad, delar här med sig av sina bästa råd.


Hur ska jag göra med mitt sparande när börsen är orolig?
– I de flesta fall tycker jag att du ska hålla fast vid din ursprungliga plan. Om du förändrat din syn på när pengarna behövs eller vilken risk du vill ta så kan det vara läge att kontakta en rådgivare på banken för att se över placeringarna. Har du ett månatligt sparande i fonder så ska du försöka hålla i det och fortsätta spara i oroliga tider eftersom du får fler andelar när börsen går ner, vilket gör dig till vinnare över tid.

Hur mycket bör jag spara?
– Vi brukar prata om att som tumregel spara ungefär 10 procent av lönen, men det finns inga rätt eller fel när det gäller hur mycket man ska spara. Alla har olika förutsättningar och det viktigaste är att spara utefter sina egna förutsättningar. Det bästa sparandet är det som blir av.

Hur ska man spara?
– I första hand bör du spara ihop till en buffert. Ett bra riktmärke är att ha ungefär två månadslöner tillgängligt på konto. Det är pengar som du ska ha lättillgängliga och som skapar en trygghet för dig om bilen, kylen eller tvättmaskinen går sönder.

– När bufferten är tillräcklig så kan du titta på det lite mer långsiktiga sparandet. Kanske vill du spara ihop till en resa, en bil eller till din framtida pension? Då är det vanligaste att spara i fonder av olika slag. Eftersom detta sparande har längre tidshorisont kan du välja en högre risknivå, för att skapa möjlighet till bra avkastning över tid.

– Tänk också på att spara regelbundet, gärna direkt när lönen kommer in på kontot varje månad. Sparar du regelbundet sprider du riskerna och köper både i upp- och nedgång.

Terés Provci, premiumrådgivare hos Swedbank Halmstad. Foto: Swedbank.

Vad är ISK och vilka fördelar har det?
– ISK, alltså ett investeringssparkonto, är ett förvar där du kan ha både fonder och aktier. Du kan enkelt samla ditt sparande i aktier, fonder och andra värdepapper utan att behöva deklarera varje enskild affär. När du sparar på ett ISK betalar du ingen skatt på de vinster du gör, utan du betalar istället en årlig schablonskatt som baseras på värdet av dina tillgångar.

Hur ska jag tänka kring sparränta?
– Oftast får du högre ränta på ett konto som du binder under en viss tid. Den typen av konto kallas för Fasträntekonto. Tänk dock på att det är viktigt att ha en buffert som du kan använda vid oförutsedda kostnader eftersom du inte kommer åt pengarna på ett Fasträntekonto under bindningstiden.
– Även om du får ränta på ett Fasträntekonto, så är det svårt att få pengarna att växa mycket i jämförelse med om du sparar i aktier eller fonder. Därför är det bra att ha en blandning av olika sparformer, för att sprida riskerna och ha ett flexibelt sparande som är en trygghet i alla olika situationer i livet.

Ska jag prioritera amortering eller sparande?
– Vi har en amorteringslagstiftning att ta hänsyn till när det gäller hur mycket man behöver amortera. Har du lån på din bostad på under 50 procent av värdet på bostaden så kan du avväga om du vill amortera eller lägga de pengarna på ett sparande istället för att amortera.

– Amortering är dock också en form av sparande eftersom du sänker din skuld och därmed kan du sänka dina framtida lånekostnader och utgifter samtidigt som du skapar ett utrymme att spara.

På vilket sätt kan jag sprida mina risker när det kommer till sparande?
– Se till att ha olika sparformer. Ha en del av ditt sparande på sparkonto, gärna både Fasträntekonto och buffertkonto, och placera en del i fonder. Genom att placera i en fond sprider du automatiskt ditt sparande på många olika innehav och du är därför inte lika beroende av hur ett enskilt innehav går. Om du inte är aktiv själv och gillar att göra omplaceringar så är en aktivt förvaltad fond bra att placera i.

– Det är viktigt att ha koll på vilken risk du är villig att ta samt vilken tidshorisont du har för ditt sparande samt vad som är målet med sparandet. Utifrån det placerar du rätt pengar på rätt plats, som passar just för dig.

På Swedbank kan du få konkreta råd gällande din ekonomi – helt kostnadsfritt. Foto: Swedbank.

Terés bästa spartips

1. Bygg en buffert. Se till att ha en buffert för oförutsedda händelser. Minst två månadslöner brukar rekommenderas.
2. Ha ett långsiktigt sparande. Skapa ett sparande i fonder på ett ISK.
3. Ta hjälp. Om du inte är så insatt själv så hör av dig till banken för råd gällande sparande och placeringar. Alla har olika förutsättningar för sparande och det bästa sparandet är det som blir av.

Om Swedbank

Med 7 miljoner privatkunder är Swedbank den ledande banken för de många hushållen. Med ekonomisk rådgivning får skräddarsydda råd helt kostnadsfritt varesig det handlar om sparande eller lån.

 

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Experten – Så tryggar du ditt sparande i oroliga tider