Vilka boräntor ska man räkna med framåt?
– I år ser det ut som om vi kommer att ha bolåneräntor som är två till två och en halv procentenhet högre jämfört med förra året. Mer än dubbelt så höga räntor med andra ord. Med hänsyn till den stora osäkerheten som nu råder är prognosen osäker. Se därför till att ha en ordentlig marginal och räkna med att bankernas kalkylränta på sex till sju procent kan komma att behövas för att klara högre bolåneräntor och ökade levnadskostnader.
Hur kan jag som bolånekund hantera de ökade kostnaderna?
– Ta kontroll över din ekonomi och gör en budget! Se över kostnaderna, försäkringar och annat.
– Om du ska byta bostad, sälj först och köp sedan. Och ta höjd för ökade driftskostnader. Köper du en bostadsrätt, kom ihåg att även kolla föreningens ekonomi. Bor du redan i en egen bostad så kan det löna sig att när räntorna går upp amortera mer på bolånet. Amorteringen blir som ett sparande – något du får tillbaka när du säljer. Dessutom sänker du månadskostnaden när lånet blir mindre.
Hur mycket måste jag amortera enligt amorteringskravet?
– Finansinspektionens regler om amorteringskrav gäller tillsvidare. De anser att det inte är rätt läge att lätta på amorteringskraven nu.
– Din amortering beräknas utifrån hur mycket du lånar i förhållande till vad bostaden är värd och din inkomst. Bolån över 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 2 procent av det totala lånebeloppet per år. Bolån över 50 procent upp till 70 procent av bostadens värde ska amorteras med minst 1 procent av det totala lånebeloppet per år. Om du lånar mer än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt ska du även amortera ytterligare 1 procent av det totala lånebeloppet per år. Är ni flera som ansöker om bolån så är det er sammanlagda årsinkomst före skatt som gäller.
– Om ditt bolån är 50 procent eller under av bostadens värde och du lånar mindre än 4,5 gånger din årsinkomst före skatt, är det inget krav på amortering enligt Finansinspektionen.