Vilka för- och nackdelar finns det med amorteringsfritt?
– Var du är i livet och vilka behov du har som kund är det som avgör om du ska amortera eller inte. Med tanke på att räntorna troligtvis kommer att hålla sig på relativt höga nivåer är det bra om du fortsätter amortera i den takt du gör nu.
– Ett alternativ skulle vara att spara samma belopp på ett sparkonto med ränta för att bygga en ekonomisk buffert, då kan det vara motiverat att inte amortera.
Vad krävs för att få amorteringsfritt?
– Bostaden behöver vara belånad under 50 % av värdet samt att ni har under 4,5 gånger er årsinkomst i lån, alltså under skuldkvotstaket. Har ni under 50 % belåning och ligger över takets gräns har ni ändå krav på 1 % amortering. Den högsta kravet är 3 % på hypotekslån. Då har du mellan 70 % och 85 % belåning samt slår i skuldkvotstaket.
Hur ska man tänka kring bunden eller rörlig ränta?
– Tänk efter noga innan du binder dina lån. Dina val ska kännas bra och det finns egentligen inga rätt eller fel. Fördelen med Swedbank är att du kan ändra räntan innan lånet utbetalas. Även fast du skrivit under och skickat in handlingarna så kan du alltså justera räntan om du kontaktar oss några dagar i förväg. Vid upplåning, men framför allt nyköp, kan du lägga in en lånedel med lite snabbare amorteringstakt för att komma ner till lagkravet fortare, exempelvis 15 % av marknadsvärdet på fem år. När ni sedan gör en ny värdering efter fem år har förhoppningsvis marknadsvärdet stått sig och ni har då gått från 85 % belåning till under 70 %.
Hur kan jag sprida riskerna när det kommer till bolån och kostnader?
– Det är bra att sprida risken och välja olika löptider utifrån vad marknaden säger. Jag ställer mycket frågor för att kunna säkerställa kundernas riskvilja och deras behov.
– Om kunden i fråga vill ha en trygghet i att veta sina månatliga utgifter så rekommenderas bunden ränta. Vill du för tillfället ha lägre ränta och känner att du klarar av det så rekommenderas rörligt.
Hur ska jag tänka framåt? Kan jag förbereda mig på något sätt?
– En buffert är alltid bra att bygga upp, framför allt nu när allt är dyrt. Se till att aktuell värdering finns på din bostad, så du vet vilka marginaler som finns. Det är också viktigt att, i dessa tider när inflationen är hög, vara lite tuffare mot sin arbetsgivare i löneförhandlingarna. Det kanske är lättare sagt än gjort, men att försöka skadar inte.