Experten: så klarar du bolånet på bästa sätt

Inflation, stigande bolåneräntor och ökade levnadskostnader. Har du bostadslån så påverkas du särskilt mycket av omvärldens oroligheter och ekonomi. Så hur ska du tänka för att sitta tryggt i båten när havet stormar och Örebros bostadsmarknad svajar? Diana Serti, privatrådgivare hos Swedbank Örebro, delar här med sig av sina bästa råd.




Vilka boräntor ska man räkna med framåt?
– Man får nog räkna med att räntan kommer att ligga på någonstans mellan fyra till fem procent. Jämför man med föregående år så är det en dubblering på räntan. Med hänsyn till den stora osäkerheten som nu råder är dock prognosen osäker.

Hur kan jag som bolånekund hantera de ökade kostnaderna?
– Du behöver se över helheten i din ekonomi och minska på onödiga kostnader, till exempel streamingtjänster, restaurangbesök och så vidare. Du kan göra en budget som gör det enklare att hålla koll på dina utgifter.

– Passa också på att se över ditt sparande. Prioritera en buffert så du alltid klarar av oförutsedda utgifter, minst två månadslöner efter skatt är en bra riktlinje. Har du utrymme utöver det – starta eller bygg på ditt långsiktiga sparande.

Diana Serti, privatrådgivare hos Swedbank Örebro. Foto: Swedbank.

Hur mycket måste jag amortera enligt amorteringskravet?
– Finansinspektionens regler om amorteringskrav gäller tillsvidare. Hur mycket du ska amortera bygger på belåningsgraden, som baseras på hur mycket lån du har i förhållande till hur mycket bostaden är värd. Mellan 70-85 procents belåningsgrad innebär två procents amortering och mellan 50-70 procent är det en procents amortering. Har du bolån som överstiger 4,5 gånger din årsinkomst så ska du amortera ytterligare en procent.

Vilka för- och nackdelar finns det med amorteringsfritt?
– Har du utrymme i din ekonomi så är det en rekommendation att amortera men det kan finnas tillfällen då din ekonomi är tillfälligt ansträngd, exempelvis på grund av sjukskrivning eller arbetslöshet. Då kan amorteringsfrihet minska den ekonomiska pressen tillfälligt.

– Med en amortering minskar du din totala skuld och dina räntekostnader på sikt. Det gör att du också hamnar i ett bättre läge om räntorna skulle skjuta i höjden igen om några år.

På Swedbank kan du få konkreta råd gällande din ekonomi – helt kostnadsfritt. Foto: Swedbank.

Vad krävs för att få amorteringsfritt?
– För att få permanent amorteringsfrihet så krävs det en belåningsgrad under 50 procent. Om du däremot vill ansöka om tillfälligt amorteringsfritt så kan du göra det i en situation då din ekonomi är tillfälligt ansträngd, exempelvis vid en längre sjukskrivning, skilsmässa eller arbetslöshet. Du får då ta kontakt med din bank och en bedömning görs från fall till fall, men det ska vara på grund av särskilda skäl om din ekonomi väsentligt försämrats sedan lånetillfället.

Hur ska man tänka kring bunden eller rörlig ränta?
– Det är väldigt individuellt eftersom alla har olika ekonomiska förutsättningar. För en del är det viktigt att veta vad de ska betala varje månad medan andra kan hantera större svängningar i räntekostnader. Men generellt skulle jag säga att det är bra att man fördelar sina bolån på olika löptider.

Hur kan jag sprida riskerna när det kommer till bolån och kostnader?
– Genom att dela upp ditt lån i flera delar så har du också möjlighet att välja olika bindningstider. Har du olika bindningstider på lånen så sprider du risken att träffa en räntetopp när bindningstiden löper ut och då få väldigt mycket högre kostnader direkt. Med olika löptider undviker du att hamna i den situationen.

Hur ska jag tänka framåt? Kan jag förbereda mig på något sätt?
– Du kan förbereda dig genom att dra ner på de onödiga kostnaderna och fortsätta att bygga på din buffert. Det är extra viktigt i oroliga tider att du har en buffert för att kunna hantera högre boendekostnader, såsom ränta och elpriser.

Dianas 5 bästa tips till bolånekunden

1. Amortera på lånet. Genom amortering så sänker du dina räntekostnader på sikt.
2. Se över dina levnadskostnader. Säg upp onödiga abonnemang och hoppa över onödiga inköp. Se över utgifter, försäkringar och annat.
3. Var prismedveten när du konsumerar. Jämför priser mellan olika butiker innan du handlar.
4. Spara och bygg buffert. Passa på att se över ditt sparande och se över din buffert så att du alltid klarar oförutsedda kostnader. Minst två månadslöner efter skatt brukar rekommenderas som storlek på buffert.
5. Gör en budget. Det hjälper dig att hålla koll.

Om Swedbank

Med 7 miljoner privatkunder är Swedbank den ledande banken för de många hushållen. Med ekonomisk rådgivning får skräddarsydda råd helt kostnadsfritt varesig det handlar om sparande eller lån.

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Experten: så klarar du bolånet på bästa sätt