Vad krävs för att få amorteringsfritt?
– För att få permanent amorteringsfrihet så krävs det en belåningsgrad under 50 procent. Om du däremot vill ansöka om tillfälligt amorteringsfritt så kan du göra det i en situation då din ekonomi är tillfälligt ansträngd, exempelvis vid en längre sjukskrivning, skilsmässa eller arbetslöshet. Du får då ta kontakt med din bank och en bedömning görs från fall till fall, men det ska vara på grund av särskilda skäl om din ekonomi väsentligt försämrats sedan lånetillfället.
Hur ska man tänka kring bunden eller rörlig ränta?
– Det är väldigt individuellt eftersom alla har olika ekonomiska förutsättningar. För en del är det viktigt att veta vad de ska betala varje månad medan andra kan hantera större svängningar i räntekostnader. Men generellt skulle jag säga att det är bra att man fördelar sina bolån på olika löptider.
Hur kan jag sprida riskerna när det kommer till bolån och kostnader?
– Genom att dela upp ditt lån i flera delar så har du också möjlighet att välja olika bindningstider. Har du olika bindningstider på lånen så sprider du risken att träffa en räntetopp när bindningstiden löper ut och då få väldigt mycket högre kostnader direkt. Med olika löptider undviker du att hamna i den situationen.
Hur ska jag tänka framåt? Kan jag förbereda mig på något sätt?
– Du kan förbereda dig genom att dra ner på de onödiga kostnaderna och fortsätta att bygga på din buffert. Det är extra viktigt i oroliga tider att du har en buffert för att kunna hantera högre boendekostnader, såsom ränta och elpriser.