Experten: så klarar du bolånet på bästa sätt

Inflation, stigande bolåneräntor och ökade levnadskostnader. Har du bostadslån så påverkas du särskilt mycket av omvärldens oroligheter och ekonomi. Så hur ska du tänka för att sitta tryggt i båten när havet stormar och Linköpings bostadsmarknad svajar? Julia Fernholm, privatrådgivare hos Swedbank Linköping, delar här med sig av sina bästa råd.Vilka boräntor ska man räkna med framåt?
– Vi lever i en väldigt oviss värld för tillfället där vi har gått från en längre tid av låga räntor och stigande pris på bostäder till en värld av hög inflation, krig och andra omvärldsfaktorer som påverkar räntan både nu och framgent. Som bank tar vi alltid höjd för högre räntor när vi räknar på bolån. Dessa kalkylräntor mellan 6-7 % ska klara en normal räntecykel, vilket vi ser gäller även denna gång. Vi ser att räntorna ska upp kommande månader och tror att den rörliga bolåneräntan tangerar cirka 5 % innan den stabiliseras och vänder nedåt i slutet på nästa år.

Hur kan jag som bolånekund hantera de ökade kostnaderna?
– Kostnaderna kommer att öka vad gäller boende men även el och mat har blivit, och ser ut att bli, dyrare. Om du har det knapert gäller det att tänka på alla delar, som att spara på energi och handla billigare mat, helt enkelt se över dina totala kostnader. Amortering på bolån styrs av lagkrav och kan endast i vissa särskilda undantag tas bort.

Hur mycket måste jag amortera enligt amorteringskravet?
– Med en belåning mellan 50-70 % är kravet 1 % amortering, har du en belåningsgrad på 70-85 % är kravet 2 % och om hushållets skulder överstiger 450 % av disponibel inkomst så läggs ytterligare 1 % på amorteringskravet.

Julia Fernholm, privatrådgivare hos Swedbank Linköping. Foto Swedbank.

Vilka för- och nackdelar finns det med amorteringsfritt?
– Det finns egentligen inga som helst fördelar med amorteringsfrihet. Lånet som helhet blir väldigt mycket dyrare. På kort sikt skulle en amorteringslättnad generera något bättre likviditet för hushållet.

Vad krävs för att få amorteringsfritt?
– Det avgörs från fall till fall, men utgångspunkten för att bevilja amorteringslättnader utöver lagkrav, är att bolånetagaren har betalningssvårigheter. Det krävs speciella förutsättningar såsom uppsägning från arbetet, sjukskrivning eller liknande.

Hur ska man tänka kring bundet eller rörligt bolån?
– Det är väldigt individuellt. Har jag som kund stort ekonomiskt utrymme kan jag ta en större risk och låta en större del av lånen vara rörliga. Känner jag en oro för framtiden och vill veta hur mycket jag kommer att betala varje månad är vår rekommendation att lägga en större del bundet på något längre tidshorisont.

Hur kan jag sprida riskerna när det kommer till bolån och kostnader?
– Att tänka på längre sikt är oftast att föredra. Vi har kommit från en tid då räntorna varit ovanligt låga en lång period och då är det lätt att tro att det alltid kommer att vara så. Att ha en bolåneportfölj med en mix av bundet och rörligt är alltid bra. Kontakt oss på banken så hjälper vi gärna till att ta fram ett bra förslag till dig.

Hur ska jag tänka framåt? Kan jag förbereda mig på något sätt?
– Tänk på vad du spenderar pengarna på och tänk på att spara. Vissa månader kan komma att bli ännu tuffare framöver.

På Swedbank kan du få konkreta råd gällande din ekonomi – helt kostnadsfritt. Foto: Swedbank.

Julias 5 bästa tips till bolånekunden

1. Amortera! Ju snabbare lånen amorteras desto mindre kostar lånen i form av ränta.
2. Gör en trygghetsgenomgång. Vad händer om du blir arbetslös, sjukskriven eller om det värsta inträffar? Vill du då ha möjligheten att bo kvar i ditt boende behöver du eventuellt en försäkring för att säkerställa det.
3. Spara. Vårt råd är att spara minst 10 % av lönen varje månad. Fungerar inte det, spara så mycket du kan.
4. Planera pensionen. Se till att spara till pensionen i tidig ålder. Det, tillsammans med en sund amortering gör att du kommer att kunna bo bra och billigt även som pensionär.
5. Ta hjälp. Kontakta banken och boka rådgivning. Tillsammans så gör vi ditt finansiella liv enklare.

Om Swedbank

Med 7 miljoner privatkunder är Swedbank den ledande banken för de många hushållen. Med ekonomisk rådgivning får skräddarsydda råd helt kostnadsfritt varesig det handlar om sparande eller lån.

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Experten: så klarar du bolånet på bästa sätt