Så sänkte de sin energiförbrukning med 32%

Pappa Jarny är belåten: ”Måste ju vara nåt slags rekord”

 

En tvåvåningsvilla med sju barn, två hundar, två katter och ett garage som byggts om till ett enormt DJ-bås. Familjen Jarny hade all anledning att se över sin energiförbrukning. Och det är precis vad de nu gör. Tillsammans med E.ON deltar familjen i ett energiexperiment där de ska ställa om och bland annat sänka sin förbrukning – kilowatt för kilowatt.


Kommer familjen Jarny fixa sitt första uppdrag?

I Svedala kommun, en liten bit utanför Malmö, bor den energiska sjubarnsfamiljen Jarny. Precis som många andra familjer har de på senare tid börjat intressera sig alltmer för el- och energifrågor.

– När vi fick frågan från E.ON så tvekade vi inte en sekund. Jag menar, vem vill inte ha hjälp att sänka sin energiförbrukning dessa dagar, säger Joakim Jarny som är pappa i familjen.

Full koll med E.ON Elna™
En viktig del i energiexperimentet är att familjen installerat E.ON Elna™ – en ny smart tjänst i E.ON-appen. Med hjälp av Elna™ kan familjen följa sin energiförbrukning i realtid och se hur mycket el dammsugaren, ugnen, elementen och andra saker i hemmet drar. Nu har de lyckats minska sin förbrukning med 32% på bara två månader, bland annat genom att sänka inomhustemperaturen.

– Vi har redan lärt oss massor. Den viktigaste lärdomen hittills är att inomhustemperaturen är helt central. Här har vi lyckats dra ner rejält, och det är en stor anledning till att experimentet varit så lyckat. 32% minskad förbrukning måste ju vara något slags rekord, säger Joakim.

Familjen firar efter att ha lyckats sänka sin energiförbrukning med 32% på bara två månader. Foto: E.ON

32% på två månader

Samtidigt som experimentet med E.ON Elna™ gett familjen full koll på sin energiförbrukning, har det även skapat en del intressanta – och ibland intensiva – diskussioner där hemma.

– Joakim är bra på att påpeka att vi andra använder mycket el, men hans egen förbrukning i discogaraget är det tyst om. Sist jag nämnde det så sa han bara ”äpplen och päron”, och sen var det slutdiskuterat i hans värld. Men han vet ju att vi har rätt, säger mamma Jennifer med ett nöjt leende.

I jakten på lägre energiförbrukning fattade familjen en del tuffa beslut, bland annat att stänga av hela övervåningen. Foto: E.ON

Youtube-stjärnor över en natt

Som mest turbulent blev det när pappa Joakim bestämde sig för att stänga av hela övervåningen. Beslutet innebar att två av barnen, Elliott och Zalma, tvingades lämna sina rum och sova på luftmadrasser på nedervåningen. Trots vilda protester och allmänt kaos på nedervåningen är Joakim nöjd med beslutet.

– I kärlek och energibesparing är allt tillåtet, ändamålet helgar medlen. Att stänga av övervåningen var kanske inte mitt vackraste drag, men oj så effektivt det var, säger han med triumf i blicken.

Familjens energiexperiment dokumenteras, bland annat i Youtube-serien ”Familjen Jarny ställer om”. Det finns i skrivande stund två avsnitt som tillsammans har setts över 750 000 gånger. Det nya kändisskapet innebär även det en omställning för familjen, men pappa Joakim tar det hela med ro.

– Jag är van. Jag har en Twitch-kanal med över 10 000 följare som ska underhållas varje helg.

Det tredje avsnittet i serien ”Familjen Jarny ställer om” släpps på Youtube i slutet av mars.

 

E.ON Elna™ är en smart tjänst i E.ON-appen där du bland annat kan följa din energiförbrukning i realtid. Foto: E.ON

Fördelar med E.ON Elna™

  • Följ din energiförbrukning i realtid
  • Se hur mycket el olika saker drar
  • Upptäck hemmets energibovar
  • Sänk dina kostnader

Kampanj just nu:
Beställ E.ON Elna™ och använd tjänsten kostnadsfritt till och med den 30 juni 2023. Därefter kostar Elna 49 kr/månad. Uppsägningstiden är 30 dagar. Erbjudandet gäller till och med den 31 mars eller till lagret är slut.

Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Så sänkte de sin energiförbrukning med 32%