Att elpriserna just nu är ovanligt höga har nog inte undgått någon. Därför är det extra viktigt att spara så många kilowattimmar som möjligt. Om alla svenska hushåll lyckas sänka sin energiförbrukning kommer det göra att marknadspriset för el sjunker eftersom efterfrågan minskar. Med hjälp av Lilla energisparboken från E.ON får du tips på hur du kan minska din energianvändning relativt enkelt.
Det som drar allra mest energi i hemmet är ofta det du minst anar. Genom att få bättre koll på var energitjuvarna finns blir det enklare att förändra invanda beteenden och därmed minska elkonsumtionen. Det kan låta svårt, men det är faktiskt enklare än vad många tror. Dessutom kan små förändringar göra stor skillnad för plånboken.
Släck ner och stäng av
Släck lampor, stäng av apparater och dra ut kontakten till laddare – många bäckar små. Låt det bara vara tänt i de rum som du befinner dig i och stäng av tv:n när ingen tittar på den. Låt inte heller laddaren sitta i eluttaget om du inte laddar något, för de kan nämligen fortsätta dra ström.
Undvik även att använda standby-läge och stäng istället av helt, vilket du enklast gör genom att ansluta apparaterna till en förgreningssladd med strömbrytare.
Även om du blir bättre på att släcka lamporna kommer du både vilja och behöva ha tänt ibland. Byt därför till energieffektiva lampor som LED och halogen – det kommer göra stor skillnad då en LED-lampa enbart använder 20 procent av den el en vanlig glödlampa behöver.
Spara på varmvattnet
Visst är det härligt med långa och varma duschar, men något många inte har koll på är att en 10 minuters dusch förbrukar drygt 5 kilowattimmar. En dusch på 12,5 minuter motsvarar faktiskt samma varmvattenmängd som ett bad.
Du bör även ta en titt på dina tvätt- och torkvanor. I varje hushåll tvättas det i genomsnitt 200 omgångar varje år, vilket motsvarar ca 200 kilowattimmar. Testa att sänka temperaturen på tvättmaskinen, för ofta blir kläderna lika rena i 30 eller 40 grader.
Om du har möjlighet att byta ut tvättmaskinen eller torktumlaren är det en god idé – en nyare maskin är nämligen mer effektiv och förbrukar både mindre energi och vatten än äldre modeller. Se också till att centrifugera bort så mycket vatten det bara går i tvättmaskinen så att du kan hängtorka tvätten även under vintern, vilket du kan spara ca 1000 kilowattimmar på varje år.
Köket – fullt av energitjuvar
Köket kan vara det rummet där flest energitjuvar håller hus, men även här kan du påverka mycket. Låt kylskåpet ha en temperatur på +4 och frysen på -18, då förvaras maten väl och du får en effektiv energianvändning. Ha för vana att rengöra bakom kylskåpet med jämna mellanrum, för en dammig kondensor kan öka förbrukningen med hela 25%.
Låt alltid varm mat svalna till rumstemperatur innan du ställer in den i kylen, annars tvingar du aggregatet att jobba helt i onödan. En annan sak att tänka på är att det drar mindre energi att tina mat i kylen än i mikrovågsugnen.
Något som få vet om är vad spisen har för påverkan på elförbrukningen. Att sätta ett lock på kastrullen när du kokar upp vatten minskar till exempel förbrukningen med upp till 30 procent. Använd alltid kastruller som är i samma storlek som plattan. Skulle din kastrull bara vara 1 cm mindre än plattans diameter kan energiförbrukningen öka upp till 20 procent och därmed bli en onödig energitjuv.
Hushållets uppvärmning
Visste du att ett snabbt tvärdrag är mycket mer effektivt än att låta ett fönster stå på glänt en längre stund? Eller att du genom att sänka inomhustemperaturen en grad kan minska energiförbrukningen med cirka 5 procent? Med små enkla medel kommer vi långt! Att inte blockera ett element med en möbel och därmed förhindra att värmen sprider sig i rummet och att vara noggrann med att stänga dörren till kalla utrymmen kan också göra stor skillnad.
Förbered dig inför vintern
Det bästa du kan göra inför kommande vinter är att se över din energiförbrukning och påminna dig om att varje kilowattimme räknas. På E.ONs vinterportal finns all information du behöver för att rusta dig inför vintern. Där kan du även ladda ner Lilla energisparboken som ger dig bättre koll på hemmets energiförbrukning och var bovarna ofta gömmer sig.
Hur mycket kostar en kilowattimme?
Om du vill veta vad en besparing i kilowatt blir i kronor och öre för just dig räknar du så här:
Elhandelspris/kWh (baserat på det elavtal du valt)
+ Överföringskostnad/kWh (den rörliga delen av elnätskostnaden)
= Ditt totala pris/kWh