Ta kontroll över hemmets energikonsumtion och minska din elräkning. Genom att bli mer medveten om hemmets energitjuvar och din förbrukning kan du med små enkla förändringar spara kilowattimmar. Här är 10 tips för att minska på din elförbrukning.
HELA DENNA AVDELNING ÄR EN ANNONS FRÅN E.ON
Ta kontroll över hemmets energikonsumtion och minska din elräkning. Genom att bli mer medveten om hemmets energitjuvar och din förbrukning kan du med små enkla förändringar spara kilowattimmar. Här är 10 tips för att minska på din elförbrukning.
1. Standby-läge
En av de största strömtjuvarna är hemelektronik i standby-läge. Tv, spelkonsoler och mobilladdare är några exempel. Genom att skaffa en förgreningsdosa med avstängningsknapp kan du enkelt stoppa tjuven. Och se till att dra ut laddare till mobil och dator när du inte använder dem, om de inte sitter i förgreningsdosan.
– I en lägenhet kan elektronik i standby-läge kosta upp till 200 kWh p er år i el, säger energirådgivaren Magnus på E.ON.
2. Handdukstorken
Det ÄR ju så skönt med en varm handduk efter duschen. Men det kan kosta många hundralappar varje år. Se till att den inte är igång alltid och om du kan: välj en vattenburen som drar betydligt mindre el.
3. Värmen inomhus
Genom att sänka inomhustemperaturen med bara en grad kan du minska din energiförbrukning med cirka fem procent. En positiv effekt om hela familjen är hemma samtidigt är att kroppsvärmen från varje person bidrar en hel del till att höja temperaturen, så testa om ni kan sänka elementen lite.
4. Belysningen
I mörka årstider vill vi så klart ha det ljust inomhus. Men försök att släcka i de rum du inte befinner dig för stunden, och att byta ut dina gamla glödlampor till nya energieffektiva lampor. De förbrukar mindre energi och har en längre livstid, alltså är det bra för plånboken i dubbel bemärkelse.
5. Långa duschar
En lång, varm dusch kan ju vara bland det skönaste som finns. Men visste du att en dusch på 10 minuter i snitt förbrukar 120 liter varmvatten medan en dusch på 3 minuter i snitt förbrukar 36 liter varmvatten. (Ett fullt badkar motsvarar för övrigt en dusch på 12 minuter). Om du duschar fem minuter i stället för en kvart kan du spara 500 kilowattimmar på ett år. Se till att stänga av vattnet medan du tvålar in dig, och byt gärna till snålspolande duschmunstycken.
6. Strömtjuvar i köket
Köket är fullt av utrustning som drar mycket el. Kyl och frys är igång dygnet runt och är ju inget som du vill stänga av. Därför får du göra det du kan, som att kolla att dörrarna är täta och att inte ha dem öppna under långa stunder. Se till att ha rätt temperatur, +4 i kylen och -18 i frysen är lagom. Tänk också på att inte sätta in varm mat i kylen utan att låta den svalna i rumstemperatur först, annars går det åt mycket energi att återställa den kalla temperaturen i kylskåpet. Även diskmaskinen kan vara en strömtjuv om du inte ser till att fylla den ordentligt vid varje disk. Om det finns ett ekoprogram eller sparprogram så använd gärna det.
7. Tvättmaskinen
Tvättmaskinen bör fyllas ordentligt innan du tvättar, eftersom det går lika mycket energi om du tvättar två plagg som en full maskin.
– Och tvätta inte mer än nödvändigt i 60 grader. Särskilt om man är en stor familj och tvättar mycket så kan det göra stor skillnad på elförbrukningen, säger Magnus.
8. Dripp, dripp, dropp
Droppande kranar kan verkligen driva en till vansinne, och vad som är ännu värre är att de är energitjuvar utan dess like.
– Om du har otur så kan den droppande kranen göra av med upp till 500 kilowattimmar om året, så vänta inte med att byta packningar och liknande.
9. Altandörren
Många pratar om att fönstren ska vara täta, vilket är bra – men glöm inte bort altandörren om du har en sån. Kolla att även den listen är bra eftersom den öppnas oftare än fönstret och därför också slits mer. Och om det är väldigt kallt ute kan du faktiskt dra ner persiennerna som ett extra skydd för att hålla kylan ute.
10. Luftvärmepumpen
En luftvärmepump i sig är en energisparare. Men när hade du en service eller genomgång av den eller ditt värmesystem senast? Det kan nämligen samlas väldigt mycket damm i dem som varken är bra för effekten eller hållbarheten tipsar Magnus.
Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.