“Det bästa är att vi får vara som vi är och ha kul tillsammans”

Emma, 15 år och Alice, 13 år, älskar att simma. Träningarna med Sala Simsällskap i Lärkans familjebad tillhör veckans höjdpunkter.
– Det bästa med simningen är att man både kan vara sig själv och ha kul tillsammans, säger Alice.

Emma och Alice är två simtjejer som trots åldersskillnad och att de inte kände varandra så mycket innan, har blivit kompisar genom sitt fritidsintresse: simningen.
Alice berättar om känslan och stämningen i laget:
– Man kommer hit och kan vara den man är och skoja om det man vill. Ingen tar illa upp.
Emma fyller i:
– Och tränarna lyssnar på en. Man kan ha frågor om hur man ska göra och de svarar så man förstår. Det är bra.


Fotograf: Peter Holgersson

Längtade tillbaka
Under pandemin har träning, men framför allt tävlandet blivit lidande. Det har varit en hel del inställda aktiviteter. Men Emma och Alice har hittat tillbaka till Lärkans familjebad, där träningarna pågår för fullt när vi träffar dem.
– För två år sedan stängde simhallen för att den var trasig, sedan kom Corona, säger Emma.
– Då gjorde jag ett uppehåll med simningen, men längtade tillbaka. Så nu kör vi på igen, säger Alice och ler.

“Kom hit!”
Har ni någon hälsning till dom som skulle vilja testa simning som fritidsaktivitet?
– Ja, bara kom hit! Det är ju inte farligt att prova på, säger Emma innan de båda simmarna sticker iväg som torpeder.
Dagens träningsprogram för gruppen består av oräkneliga bassänglängder med mycket varierande teknikträning. Rörelseglädjen, fartkänslan och den avslappnade gemenskapen i den blandade gruppen går inte att ta miste på. Ingen tidtagning idag, bara teknik.

Fotograf: Peter Holgersson

 

“Mår bra här”
Lite vid sidan av tränar en kille benböj, jägarvila och sparkar i vattnet, sittande på bassängkanten. Han har skadat sig i en cykelolycka och precis dragit ur stift i handleden. Badförbud gäller har läkarna sagt. Men han är här ändå, för att fysträna, heja på och peppa de andra, som peppar tillbaka.
– Det gick inte att hålla honom härifrån, säger hans mamma när hon lämnar honom vid träningen. Och varför ska man göra det, han mår ju så bra här?

Bergslagslyftet
Sala Simsällskap är en av drygt 150 föreningar som tagit del av tre miljoner kronor i bidrag, ett för året tredubblat belopp, som Länsförsäkringar Bergslagen stöttar det lokala föreningslivet med. Syftet är att behålla, locka tillbaka och locka nya framför allt barn och unga in i ett positivt föreningsliv efter pandemin.

Läs gärna mer här.

Advertisement


Den här sidan använder kakor

Vi använder cookies för att förbättra upplevelsen av vår webbplats. Denna sida samlar endast tredjepartscookies till syften av återmarknadsföring och analys. Genom att använda webbplatsen accepterar du detta.

Godkänn

Mediekompaniet

Läs mer

Länsförsäkringar